Multiple Choice Questions on Civil Remote Sensing – Set 06

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The GPS space segment consists of Navigation Satellite Timing and Ranging whose number is :

(A) 8
(B) 12
(C) 16
(D) 24

Answer: (D) 24


Q2. Which one of the following relationship between the wave length (λ), and frequency and the speed (C) of the electromagnetic wave is correct?

(A) C = v + λ
(B) C = λ/v
(C) C = vλ
(D) C = 1/λv

Answer: (C) C = vλ


Q3. Spatial variation in horizontal and vertical directions is caused due to:

(A) Physical weathering of rocks
(B) Chemical weathering of rocks
(C) Biological weathering of rocks
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q4. Pick up the important characteristic of a target which facilitates its identification from the following:

(A) Spectral variation
(B) Spatial variation
(C) Temporal variation
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q5. In GPS, receivers are used are;

(A) Electronic clocks
(B) Atomic clocks
(C) Quartz clocks
(D) Mechanical clocks

Answer: (C) Quartz clocks


Q6. The basic requirement of any sensor system is:

(A) Radiometric resolution
(B) Spatial resolution
(C) Spectral resolution
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q7. Rayleigh’s criteria for a rough surface is: (where letters carry their usual meanings).

(A) h > λ/Δ cos θ
(B) h = λ/8 cos θ
(C) h > λ/8 cos θ
(D) h < λ/8 cos θ

Answer: (C) h > λ/8 cos θ


Q8. For C band Synthetic Aperture Radar (SAR) with Doppler band width of 1300 Hz, the coherence length loch is:

(A) 130 km
(B) 230 km
(C) 250 km
(D) 500 km

Answer: (B) 230 km


Q9. The remote sensing techniques applied for the earth’s surface features, is generally confined to the following wave lengths:

(A) 0.4 to 1.3, 1.5 to 1.8, 2.2 to 2.6 μm
(B) 2.2 to 2.6, 3.0 to 3.6, 4.2 to 5.0 μm
(C) 4.2 to 5.0, 7.0 to 15.0 μm and 1 cm to 30 cm
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q10. The value of energy quantum for radiation of any frequency is proportional to:

(A) The frequency
(B) The reciprocal of the energy
(C) The square of the frequency
(D) The square root of the frequency

Answer: (A) The frequency


Q11. Which one of the following attributes is not associated with digital maps

(A) Color
(B) Symbology
(C) Legends
(D) South arrow

Answer: (D) South arrow


Q12. “An Electromagnetic wave falls on to a boundary between two losses less homogeneous media with different refractive indices, a part of the wave is reflected back to the incident medium and the rest is transmitted on to the second media”. This phenomenon is known as:

(A) Fresnel reflection
(B) Fresnel refraction
(C) Snell’s law
(D) None of these

Answer: (A) Fresnel reflection


Q13. Which one of the following statements is correct?

(A) The function of an information system is to improve one’s ability to make decisions
(B) The information system is the chain of operations
(C) A map is a collection of stored, analyzed data, its stored information is suitability used in making decisions
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q14. The instruments which provide electromagnetic radiation of specified wave length or a band of wave lengths to illuminate the earth surface are called:

(A) Sensors
(B) Passive sensors
(C) Active sensors
(D) None of these

Answer: (C) Active sensors


Q15. Pick up the correct statement from the following:

(A) Permeability is a measure of conducting the magnetic lines of force in the material
(B) Permeability is a measure of the extent to which magnetic lines of force can penetrate a medium
(C) Permeability is expressed as the ratio of the magnetic flux density (B) to the field strength of the magnetizing field
(D) All of these

Answer:(D) All of these


We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.