Multiple Choice Questions on Concrete Technology – Set 07

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Finer grinding of cement

(A) Affects only the early development of strength
(B) Affects only the ultimate strength
(C) Both (A) and (B)
(D) Does not affect the strength

Answer: (A) Affects only the early development of strength


Q2. Select the incorrect statement

(A) The loss of pre-stress is more in pre-tensioning system than in post-tensioning system
(B) Pre-tensioning system has greater certainty about its durability
(C) For heavy loads and large spans in buildings or bridges, post-tensioning system is cheaper than pre-tensioning system
(D) None of the above

Answer: (D) None of the above


Q3. For a longitudinal reinforcing bar in a column, the minimum cover shall neither be less than the diameter of bar nor less than

(A) 15 mm
(B) 25 mm
(C) 30 mm
(D) 40 mm

Answer: (D) 40 mm


Q4. The light weight aggregates are obtained from

(A) Sedimentary rocks
(B) Metamorphic rocks
(C) Igneous rocks
(D) Volcanic source

Answer: (D) Volcanic source


Q5. The commercial name of white and colored cement in India, is

(A) Colorcrete
(B) Silvicrete
(C) Snowcem
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q6. Workability of concrete is measured by

(A) Vicat apparatus test
(B) Slump test
(C) Minimum void method
(D) Talbot Richard test

Answer: (B) Slump test


Q7. The aggregate impact value of the aggregate used in

(A) Building concrete is less than 45
(B) Road pavement concrete is less than 30
(C) Runway concrete is less than 30
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q8. An excess of flaky particles in concrete aggregates

(A) Decreases the workability
(B) Increases the quantity of water and sand
(C) More than 15% are not desirable
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q9. The size of fine aggregates does not exceed

(A) 2.75 mm
(B) 3.00 mm
(C) 3.75 mm
(D) 4.75 mm

Answer: (D) 4.75 mm


Q10. For walls, columns and vertical faces of all structural members, the form work is generally removed after

(A) 24 to 48 hours
(B) 3 days
(C) 7 days
(D) 14 days

Answer: (A) 24 to 48 hours


Q11. Increase in the moisture content in concrete

(A) Reduces the strength
(B) Increases the strength
(C) Does not change the strength
(D) All of the above

Answer: (A) Reduces the strength


Q12. The main reason for providing number of reinforcing bars at a support in a simply supported beam is to resist in that zone

(A) Compressive stress
(B) Shear stress
(C) Bond stress
(D) Tensile stress

Answer: (C) Bond stress


Q13. Efflorescence in cement is caused due to an excess of

(A) Alumina
(B) Iron oxide
(C) Silica
(D) Alkalis

Answer: (D) Alkalis


Q14. Pick up the correct statement from the following:

(A) High percentage of C3S and low percentage of C2S cause rapid hardening
(B) High percentage of C3S and low percentage of C2S make the cement less resistive to chemical attack
(C) Low percentage of C3S and high percentage of C2S contribute to slow hardening
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q15. Hardening of cement occurs at

(A) Rapid rate during the first few days and afterwards it continues to increase at a decreased rate
(B) Slow rate during the first few days and afterwards it continues to increase at a rapid rate
(C) Uniform rate throughout its age
(D) None of these

Answer: (D) None of these


We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.