Objective of Estimating and Costing – Set 04

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The trap which is provided to disconnect the house drain from the street sewer is called

(A) Master trap
(B) Intercepting trap
(C) Interception manhole
(D) All the above

Answer:(D) All the above


Q2. According to ISI method of measurement, the order of the sequence is

(A) Length, breadth, height
(B) Breadth, length, height
(C) Height, length, breadth
(D) None of these

Answer: (A) Length, breadth, height


Q3. The measurement is made for stone work in square metre in case of

(A) Wall facing
(B) Columns, lintels, copings
(C) Building work
(D) (a) and (d) of the above

Answer: (D) (a) and (d) of the above


Q4. Due to change in price level, a revised estimate is prepared if the sanctioned estimate exceeds

(A) 2.0 %
(B) 2.5 %
(C) 4.0 %
(D) 5.0 %

Answer: (D) 5.0 %


Q5. Anti-siphonage pipe is connected to

(A) Main soil pipe
(B) Bottom of P trap W.C.
(C) Top of P trap W.C.
(D) Side of water closet

Answer:(C) Top of P trap W.C.


Q6. Carpet area does not include the area of

(A) The walls along with doors and other openings
(B) Bath room and lavatory
(C) Kitchen and pantry
(D) All the above

Answer:(D) All the above


Q7. The cost of the earthwork in excavation for the surface drain of cross-section shown in the given figure for a total length of 5 metres @ Rs. 450% cum, is

(A) Rs. 400
(B) Rs. 425
(C) Rs. 450
(D) Rs. 500

Answer: (C) Rs. 450


Q8. Pick up the correct statement from the following:

(A) In a gully trap, a water seal of 6 to 7.5 cm is provided
(B) The gully trap collects waste water from the kitchen, sink, wash basins, etc.
(C) The gully trap disconnects the sullage drain from the main drainage system
(D) The grating provided over gully traps is 23 cm square

Answer: (B) The gully trap collects waste water from the kitchen, sink, wash basins, etc.


Q9. Pick up the correct statement from the following:

(A) The incidental expenses of a miscellaneous character which could not be predicted during preparation of the estimate, is called contingencies
(B) Additional supervising staff engaged at work site, is called work charged establishment
(C) Detailed specifications specify qualities, quantities and the proportions of materials to be used for a particular item
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q10. The expected out turn of 2.5 cm cement concrete floor per mansion per day

(A) 2.5 sqm
(B) 5.0 sqm
(C) 7.5 sqm
(D) 10 sqm

Answer: (C) 7.5 sqm


Q11. Pick up the correct statement from the following:

(A) Bricks are paid per thousand
(B) Cement is paid per 50 kg bag
(C) Lime is paid per quintal
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q12. The cross-sectional area of the embankment of a canal fully in embankment in the given figure is

(A) ½ (b₁ + b₂) h
(B) (b₁ + b₂) h + sb²
(C) (b₁ + b₂) + 2sh²
(D) 2 [(b₁ + b₂) (b + sh²)]

Answer: (C) (b₁ + b₂) + 2sh²


Q13. Pick up the correct statement from the following:

(A) The bent up bars at a support resist the negative bending moment
(B) The bent up bars at a support resist the sharing force
(C) The bending of bars near supports is generally at 45°
(D) All the above

Answer:(D) All the above


Q14. Pick up the correct statement from the following:

(A) All pipes and fittings are classified according to their diameters
(B) The diameter of the pipes is the nominal diameter of internal bore
(C) All pipes are measured along the centre line of the pipes in meters
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q15. The correct Prismoidal formula for volume is

(A) D [first area + last area + Ʃ Even area + 2 Ʃ odd areas]
(B) D/3 [first area + last area + 4 Ʃ Even area + 2 Ʃ odd areas]
(C) D/3 [first area + last area + 2 Ʃ Even area + 4 Ʃ odd areas]
(D) D/6 [first area + last area + 2 ∑ Even area + 4 ∑ odd areas]

Answer: (B) D/3 [first area + last area + 4 Ʃ Even area + 2 Ʃ odd areas]


We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.