Objective Questions Concrete Technology and Design of Concrete Structures – Set 10

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Most common method of pre-stressing used for factory production is

(A) Long line method
(B) Freyssinet system
(C) Magnel-Blaton system
(D) Lee-Macall system

Answer: (A) Long line method


Q2. Pre-stress loss due to friction occurs

(A) Only in post-tensioned beams
(B) Only in pre-tensioned beams
(C) In both post-tensioned and pre-tensioned beams
(D) None of the above

Answer: (A) Only in post-tensioned beams


Q3. While designing the pile as a column, the end conditions are nearly

(A) Both ends hinged
(B) Both ends fixed
(C) One end fixed and other end hinged
(D) One end fixed and other end free

Answer: (C) One end fixed and other end hinged


Q4. C.R.R.I. charts are used to obtain a relationship between strength of concrete and

(A) Water cement ratio
(B) Workability
(C) Grading of aggregate
(D) Fineness modulus

Answer: (A) Water cement ratio


Q5. Pick up the correct statement from the following:

(A) An increase in water content must be accompanied by an increase in cement content
(B) Angular and rough aggregates reduce the workability of the concrete
(C) The slump of the concrete mix decreases due to an increase in temperature
(D) All the above

Answer:(D) All the above


Q6. The internal dimensions of a ware house are 15 m × 5.6 m, and the maximum height of piles is 2.70 m, the maximum number of bags to be stored in two piles, are

(A) 1500 bags
(B) 2000 bags
(C) 2500 bags
(D) 3000 bags

Answer: (D) 3000 bags


Q7. Pick up the correct statement from the following:

(A) Sand obtained from pits, is washed to remove clay and silt
(B) Sand obtained from flooded pits, need not be washed before use
(C) The chloride in sea shore sand and shingle may cause corrosion of reinforcement if the concrete is porous
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q8. In the method of voids for determination of the quantity of cement paste, it is assumed that

(A) Voids in coarse aggregates are filled by fine aggregates
(B) Voids in fine aggregates are filled by the cement paste
(C) Volume of fine aggregates is equal to total voids in coarse aggregates plus 10% extra
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q9. Pick up the incorrect statement from the following. While performing preliminary test on concrete

(A) Proportions of the material and water should be the same as to be used at the work site
(B) Cement should be mixed by hand in order to maintain uniformity
(C) Concrete mix should be stored in air-tight containers
(D) Concrete ingredients should be kept at a temperature of 37° ± 2°C

Answer: (D) Concrete ingredients should be kept at a temperature of 37° ± 2°C


Q10. For the design of retaining walls, the minimum factor of safety against overturning is taken as

(A) 1.5
(B) 2.0
(C) 2.5
(D) 3.0

Answer:(B) 2.0


Q11. As compared to ordinary Portland cement, use of pozzolana cement

(A) Reduces workability
(B) Increases bleeding
(C) Increases shrinkage
(D) Increases strength

Answer: (C) Increases shrinkage


Q12. In a spherical dome the hoop stress due to a concentrated load at crown is

(A) Compressive everywhere
(B) Tensile everywhere
(C) Partly compressive and partly tensile
(D) Zero

Answer: (B) Tensile everywhere


Q13. If the depth of moist sand in a cylinder is 15 cm and the depth of the sand when fully inundated with water is 12 cm, the bulking of the moist sand, is

(A) 10 %
(B) 12 %
(C) 15 %
(D) 25 %

Answer: (D) 25 %


Q14. The following proportion of the ingredients of concrete mix, is not in conformation to arbitrary method of proportioning

(A) 1 : 1 : 2
(B) 1 : 2 : 4
(C) 1 : 3 : 6
(D) 1 : 4 : 10

Answer: (D) 1 : 4 : 10


Q15. I.S. Sieve Nos. 10 mm and 4.75 mm are generally used for grading of

(A) Coarse aggregates
(B) Fine aggregates
(C) Neither (a) nor (b)
(D) Both (a) and (b)

Answer: (D) Both (a) and (b)


We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.