Objective Questions in Highway Engineering – Set 08

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The thickness of bituminous carpet varies from

(A) 20 to 25 mm
(B) 50 to 75 mm
(C) 75 to 100 mm
(D) 100 to 120 mm

Answer: (A) 20 to 25 mm


Q2. Which of the following tests measures the toughness of road aggregates?

(A) Crushing strength test
(B) Abrasion test
(C) Impact test
(D) Shape test

Answer: (C) Impact test


Q3. The aggregates required for one kilometer length of water bound macadam road per meter width and for 10 mm thickness is

(A) 8 cubic meter
(B) 10 cubic meter
(C) 12 cubic meter
(D) 15 cubic meter

Answer: (C) 12 cubic meter


Q4. The advantage of providing super-elevation on roads, is

(A) Higher speed of vehicles
(B) Increased volume of traffic
(C) Reduced maintenance cost of the roads
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q5. Reconnaissance is best done with the help of

(A) Aerial photographic survey
(B) Cadastral surveys
(C) Topographical surveys
(D) Triangulation surveys

Answer: (A) Aerial photographic survey


Q6. The minimum value of camber provided for thin bituminous surface hill roads, is

(A) 2.2 %
(B) 2.5 %
(C) 3.0 %
(D) 3.5 %

Answer: (B) 2.5 %


Q7. Gradient resistance of moving vehicles along down slopes, is

(A) + 7 kg/tonne
(B) + 9 kg/tonne
(C) – 9 kg/tonne
(D) – 7 kg/tonne

Answer: (C) – 9 kg/tonne


Q8. To ensure that bullock carts may not overturn on curves, the maximum value of super-elevation, recommended by I.R.C., is

(A) 1 in 10
(B) 1 in 12
(C) 1 in 15
(D) 1 in 20

Answer: (C) 1 in 15


Q9. Roundabouts are not suitable if number of vehicles exceed

(A) 3000
(B) 4000
(C) 5000
(D) 6000

Answer: (A) 3000


Q10. As per IRC recommendations, the average level of illumination on important roads carrying fast traffic is

(A) 10 Lux
(B) 15 Lux
(C) 20 Lux
(D) 30 Lux

Answer: (D) 30 Lux


Q11. If the group index value of sub-grade is between 5 and 9, then the sub-grade is treated as

(A) Good
(B) Fair
(C) Poor
(D) Very poor

Answer: (C) Poor


Q12. The minimum design speed for hairpin bends in hill roads is taken as

(A) 20 kmph
(B) 30 kmph
(C) 40 kmph
(D) 50 kmph

Answer: (A) 20 kmph


Q13. Camber in pavements is provided by

(A) Straight line method
(B) Parabola method
(C) Straight at the edges and parabolic at the crown
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q14. An Executive Engineer of roads, executes works under direct control of

(A) Superintending Engineer
(B) Secretary to the Govt.
(C) Chief Engineer
(D) None of these

Answer: (A) Superintending Engineer


Q15. Thickness of a pavement may be reduced considerably by

(A) Compaction of soil
(B) Stabilization of soil
(C) Drainage of soil
(D) Combination of all the above

Answer: (D) Combination of all the above


We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.