Odisha GK Questions SET-1

Here you will find GK MCQ Questions for Odisha GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Odisha GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Odisha GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.Human history in Odisha began in which era?

[A] Upper Paleolithic
[B] Lower Paleolithic
[C] Mesolithic
[D] Chalcolithic

Correct Answer: B [Lower Paleolithic]


Q2.Odisha state people conference in Cuttack was organized in?

[A] 1920
[B] 1921
[C] 1929
[D] 1931

Correct Answer: D [1931]


Q3.Ekamravan garden is situated in which city of Odisha?

[A] Bhubaneswar
[B] Cuttack
[C] Puri
[D] Koraput

Correct Answer: A [Bhubaneswar]


Q4.Who is known as the Father of the White Revolution in India?

[A] Verghese Kurien
[B] Norman Borlague
[C] MS Swaminathan
[D] None of the above

Correct Answer: A [Verghese Kurien]


Q5.What was the primary objective of Utkal Sammilani?

[A] Making Hindi as a state language
[B] Merging of Odiya speaking areas
[C] Killing british armies
[D] None of the above

Correct Answer: B [Merging of Odiya speaking areas]


Q6.Udaygiri, Ratnagiri, Lalitgiri are together known as?

[A] Golden Capital
[B] Golden triangle
[C] Diamond triangle
[D] Golden quadrilateral

Correct Answer: C [Diamond triangle]


Q7.Which Odishan leader went to London for the First Round table conference in 1930?

[A] Surendranath Das
[B] Surendranath Dutta
[C] Krushna Chandra Dev
[D] Gopabandhu Das

Correct Answer: C [Krushna Chandra Dev]


Q8.What is the most important source of irrigation in Odisha?

[A] Canals
[B] Wells and Tubewells
[C] Tank
[D] None of the above

Correct Answer: B [Wells and Tubewells]


Q9.Which among the following statements is/ are correct?

  1. Per capita availability of Milk in Odisha is lower than All India average.
  2. Operation flood is associated with milk production
  3. Father of White Revolution in India is MS Swaminathan
  4. Manda breed of buffalo has the highest fat content in milk among the south Odishan breeds
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 only
    [B] 1, 2 & 4
    [C] 3 & 4
    [D] 1, 3 & 4

Correct Answer: B [1, 2 & 4]


Q10.Who suggested the separation of the Hindi and the Odia areas from Bengal?

[A] Lord Armharst
[B] Lord Irwin
[C] Lord Hardinge
[D] Lord Curzon

Correct Answer: C [Lord Hardinge]


Q11.Which ancient place of Odisha was declared UNESCO World Heritage site?

[A] Sun temple
[B] Kalinga city
[C] Jagannath temple
[D] Lingaraj temple

Correct Answer: A [Sun temple]


Q12.Who was the first chief minister of Independent Odisha?

[A] Nabakrushna Choudhury
[B] Biju Patnaik
[C] Harekrushna Mahatab
[D] None of the above

Correct Answer: C [Harekrushna Mahatab]


Q13.Which among the following statements is/ are correct?

  1. Per capita availability of Milk in Odisha is lower than All India average.
  2. Operation flood is associated with milk production
  3. Father of White Revolution in India is MS Swaminathan
  4. Manda breed of buffalo has the highest fat content in milk among the south Odishan breeds
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 only
    [B] 1, 2 & 4
    [C] 3 & 4
    [D] 1, 3 & 4

Correct Answer: B [1, 2 & 4]


Q14.Burudi, Pondi, Wild piglet are some important breeds of which animal?

[A] Sheep
[B] Buffalo
[C] Pig
[D] Goat

Correct Answer: C [Pig]


Q15.The first pre-Independence Assembly of Odisha was constituted in which year?

[A] 1912
[B] 1932
[C] 1937
[D] 1948

Correct Answer: C [1937]


Odisha GK

Odisha GK Questions SET-1
Odisha GK Questions SET-2
Odisha GK Questions SET-3
Odisha GK Questions SET-4
Odisha GK Questions SET-5
Odisha GK Questions SET-6
Odisha GK Questions SET-7

We hope the given GK MCQ Questions for Odisha GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Odisha GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.