Odisha GK Questions SET-6

Here you will find GK MCQ Questions for Odisha GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Odisha GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Odisha GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.The headquarter of Central division is situated in place?

[A] Keonjhar
[B] Cuttack
[C] Balasore
[D] Mayurbhanj

Correct Answer: B [Cuttack]


Q2.Which of the following committees recommended setting up a three-tier Panchayati raj system?

[A] Ashok Mehta Committee
[B] Balwant Rai Committee
[C] GVK Rao Committee
[D] JVP committee

Correct Answer: B [Balwant Rai Committee]


Q3.Which of the following Class of Odissi music means the arrangement of words in an alliterative style?

[A] Chhanda
[B] Chitrakala
[C] Chitrapada
[D] Dhruvapada

Correct Answer: C [Chitrapada]


Q4.Ashokashtami Festival is celebrated in which of the following places of Odisha?

[A] Cuttack
[B] Puri
[C] Bhubaneswar
[D] Balasore

Correct Answer: C [Bhubaneswar]


Q5.Who of the following personalities of Odisha won the PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) Award 2020?

[A] Navin Patnaik
[B] Ganeshi Lal
[C] Surjya Narayan Patra
[D] Sanju Panda

Correct Answer: A [Navin Patnaik]


Q6.Which among the following is/ are true about Panchayat Samiti?

  1. It is also known as Block Samiti
  2. About 20 members are elected by all Panchayats in a Block
  3. Two women members are elected from SC & ST
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 only
    [B] 1 & 2
    [C] 2 & 3
    [D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]


Q7.Which among the following is/ are true about Panchayat Samiti?

  1. It is also known as Block Samiti
  2. About 20 members are elected by all Panchayats in a Block
  3. Two women members are elected from SC & ST
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 only
    [B] 1 & 2
    [C] 2 & 3
    [D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]


Q8.Which of the following dance form of Odisha is similar to the Karaga dance of Mysuru?

[A] Gotipua
[B] Ghanta Patua
[C] Paika
[D] Jhoomar

Correct Answer: B [Ghanta Patua]


Q9.Which of the following films of Odisha won eight major Odisha state award in the year 1997?

[A] Shesha Drushti
[B] Shunya Swaroopa
[C] Ahalya
[D] None of the above

Correct Answer: C [Ahalya]


Q10.Which of the following is the objective of the Nirmal scheme launched in Odisha?

[A] To make Odisha pollution free
[B] To upgrade the standards of ancillary services in healthcare sector
[C] To use biodegradable household equipment
[D] To say no to open defecation

Correct Answer: B [To upgrade the standards of ancillary services in healthcare sector]


Q11.What is the main purpose of setting up the Madhubabu Aain Sahayata Kendra?

[A] To provide free legal aid services to poor people
[B] To provide free essential commodities to the poor
[C] To provide free transport facility to farmers
[D] None of the above

Correct Answer: A [To provide free legal aid services to poor people]


Q12.The Notified Area Council (NAC) is legitimized and constituted by which Constitutional Amendment?

[A] 74th Constitutional Amendment
[B] 81st Constitutional Amendment
[C] 92nd Constitutional Amendment
[D] None of the above

Correct Answer: A [74th Constitutional Amendment]


Q13.Which among the following types of Puppetry is/ are found in Odisha?

  1. Shadow Puppet
  2. String Puppet
  3. Glove Puppet
  4. Rod Puppet
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 only
    [B] 1 & 2
    [C] 1, 3 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]


Q14.Odisha hosted the Asia Rugby Women’s Championship in which year?

[A] 2010
[B] 2011
[C] 2016
[D] 2018

Correct Answer: D [2018]


Q15.Under which of the following schemes of Odisha, Government will provide a kit to new mother and baby?

[A] Matri Sishu Suswasthya Yojana
[B] Matri Suraksha Yojana
[C] Jeevan Jyoti Yojana
[D] Sammpurna Suraksha Kabach

Correct Answer: D [Sammpurna Suraksha Kabach]


Odisha GK

Odisha GK Questions SET-1
Odisha GK Questions SET-2
Odisha GK Questions SET-3
Odisha GK Questions SET-4
Odisha GK Questions SET-5
Odisha GK Questions SET-6
Odisha GK Questions SET-7

We hope the given GK MCQ Questions for Odisha GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Odisha GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.