One Word Substitution Set – 1 Multiple Choice Questions

Are you guys looking for One Word Substitution MCQs Questions for One Word Substitution MCQs with Answers PDF Free Download as per CBSE new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters of One Word Substitution MCQs. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of One Word Substitution MCQs. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Choose the option which descibes the closest meaning for the expression given.
A person who renounces the world and practices self-discipline in order to attain salvation:

A.Sceptic
B.Ascetic
C.Devotee
D.Antiquarian

Answer: B.Ascetic


Q2.Choose the option which descibes the closest meaning for the expression given.
One who abandons his religious faith:

A.Apostate
B.Prostate
C.Profane
D.Agnostic

Answer: A.Apostate


Q3.Choose the option which descibes the closest meaning for the expression given. A hater of knowledge and learning:

A.Bibliophile
B.Philologist
C.Misogynist
D.Misologist

Answer: D.Misologist


Q4.Choose the option which descibes the closest meaning for the expression given.
Commencement of words with the same letter:

A.Pun
B.Alliteration
C.Transferred epithet
D.Oxymoron

Answer: B.Alliteration


Q5.Choose the option which descibes the closest meaning for the expression given.
Person who does not believe in the existence of God:

A.Theist
B.Heretic
C.Atheist
D.Fanatic

Answer: C.Atheist


Q6.Choose the option which descibes the closest meaning for the expression given.
A lady’s umbrella is:

A.Parasol
B.Granary
C.Epitaph
D.Aviary

Answer: A.Parasol


Q7.Choose the option which descibes the closest meaning for the expression given.
Story of old time gods or heroes is:

A.Lyric
B.Epic
C.Legend
D.Romance

Answer: C.Legend


Q8.Choose the option which descibes the closest meaning for the expression given.
A sad song:

A.Ditty
B.Knell
C.Dirge
D.Lay

Answer: C.Dirge


Q9.Choose the option which descibes the closest meaning for the expression given.
One who believes in the power of fate:

A.Fatalist
B.Optimist
C.Pessimist
D.Parsimonious

Answer: A.Fatalist


Q10.Choose the option which descibes the closest meaning for the expression given. A person who loves everybody:

A.Cosmopolitan
B.Fratricide
C.Altruistic
D.Aristocrat

Answer: C.Altruistic


Q11.Choose the option which descibes the closest meaning for the expression given.
One who cannot easily pleased:

A.Cosmopolitan
B.Frightening
C.Fastidious
D.Feminist

Answer: C.Fastidious


Q12.Choose the option which descibes the closest meaning for the expression given.
The murder of Brother:

A.Homicide
B.Regicide
C.Fratricide
D.Suicide

Answer: C.Fratricide


Q13.Choose the option which descibes the closest meaning for the expression given.
A person who is indifferent to pains and pleasure of life:

A.Stoic
B.Sadist
C.Psychiatrist
D.Aristocrat

Answer: C.Stoic


Q14.Choose the option which descibes the closest meaning for the expression given.
An act of speaking one’s thoughts aloud when by oneself or regardless of any hearers, especially by a character in a play:

A.Sinecure
B.Soliloquy
C.Pessimist
D.Philanthropist

Answer: B.Soliloquy


Q15.Choose the option which descibes the closest meaning for the expression given.
A disease which spreads by contact:

A.Incurable
B.Infectious
C.Contagious
D.Fatal

Answer: C.Contagious


Q16.Choose the option which descibes the closest meaning for the expression given.
A man who rarely speaks the truth:

A.Crook
B.Liar
C.Scoundrel
D.Hypocrite

Answer: B.Liar


Q17.Choose the option which descibes the closest meaning for the expression given. A remedy for all diseases:A.Narcotics

B.Antiseptic
C.Panacea
D.Lyric

Answer: C.Panacea


Q18.Choose the option which descibes the closest meaning for the expression given.
International destruction of racial groups:

A.Matricide
B.Regicide
C.Genocide
D.Homicide

Answer: C.Genocide


Q19.Choose the option which descibes the closest meaning for the expression given.
Custom of having many wives:

A.Misogamy
B.Bigamy
C.Polygamy
D.Monogamy

Answer: C.Polygamy


Q20.Choose the option which descibes the closest meaning for the expression given.
A pioneer of a reform movement:

A.Apostle
B.Apothecary
C.Apotheosis
D.Renegade

Answer: A.Apostle


We hope the given One Word Substitution MCQs Questions for English Grammar PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to One Word Substitution MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as Possible.