One Word Substitution Set – 10 Multiple Choice Questions

Are you guys looking for One Word Substitution MCQs Questions for One Word Substitution MCQs with Answers PDF Free Download as per CBSE new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters of One Word Substitution MCQs. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of One Word Substitution MCQs. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1.To examine one’s own thoughts and feelings

A.Meditation
B.Retrospection
C.Reflection
D.Introspection

Answer: D.Introspection


Q2.Life history of a person written by another

A.Autobiography
B.Biography
C.Bibliography
D.Memoir

Answer: B.Biography


Q3.Bringing about gentle and painless death from incurable disease

A.Suicide
B.Euphoria
C.Gallows
D.Euthanasia

Answer: D.Euthanasia


Q4.To cause troops etc. to spread out in readiness for battle

A.Align
B.Collocate
C.Deploy
D.Disperse

Answer: C.Deploy


Q5.Music sung or played at night below a person’s window

A.Serenade
B.Sonnet
C.Lyric
D.Primo

Answer: A.Serenade


Q6.Strong and settled dislike between two persons

A.Apathy
B.Benevolence
C.Antipathy
D.Goodwill

Answer: C.Antipathy


Q7.A small house with all rooms on one floor

A.Bungalow
B.Cottage
C.Flat
D.Castle

Answer: A.Bungalow


Q8.Government by a single person

A.Monarchy
B.Autocracy
C.Plutocracy
D.Aristocracy

Answer: B.Autocracy


Q9.Part of a church in which bells hang

A.Minaret
B.Chapel
C.Belfry
D.Spire

Answer: C.Belfry


Q10.An extremely deep crack or opening in the ground

A.Chasm
B.Aperture
C.Ditch
D.Pit

Answer: A.Chasm


Q11.List of headings of the business to be transacted at a meeting

A.Schedule
B.Agenda
C.Proceedings
D.Excerpts

Answer: B.Agenda


Q12.The short remaining end of a cigarette

A.Stump
B.Stub
C.Rag
D.Scrap

Answer: B.Stub


Q13.Large scale departure of people

A.Migration
B.Emigration
C.Immigration
D.Exodus

Answer: D.Exodus


Q14.Voluntarily giving up throne by king in favour of his son

A.Abdication
B.Resurrection
C.Accession
D.Renunciation

Answer: A.Abdication


Q15.A government run by a dictator

A.Democracy
B.Autocracy
C.Oligarchy
D.Theocracy

Answer: B.Autocracy


Q16.One who despises persons of lower social position

A.Prim
B.Snob
C.Prig
D.Aristocrat

Answer: B.Snob


Q17.A person who believes that pleasure is the chief food

A.Stoic
B.Hedonist
C.Epicure
D.Sensual

Answer: B.Hedonist


Q18.A short, usually amusing, story about some real person or event

A.Anecdote
B.Antidote
C.Tale
D.Allegory

Answer: A.Anecdote


Q19.Custom of having many wives

A.Monogamy
B.Bigamy
C.Polygamy
D.Matrimony

Answer: C.Polygamy


Q20.A man of lax moral

A.Ruffian
B.Licentious
C.Pirate
D.Vagabond

Answer: B.Licentious


We hope the given One Word Substitution MCQs Questions for One Word Substitution PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to One Word Substitution MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as Possible.