One Word Substitution Set – 11 Multiple Choice Questions

Are you guys looking for One Word Substitution MCQs Questions for One Word Substitution MCQs with Answers PDF Free Download as per CBSE new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters of One Word Substitution MCQs. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of One Word Substitution MCQs. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1.Paying back injury with injury

A.Vendetta
B.Repression
C.Subjugation
D.Reprisal

Answer: D.Reprisal


Q2.An assembly of hearers

A.Audience
B.Crowd
C.Congregation
D.Assemblage

Answer: A.Audience


Q3.Regard for others as a principle of action

A.Cynicism
B.Nepotism
C.Philanthropy
D.Altruism

Answer: D.Altruism


Q4.An animal story with a moral

A.Fable
B.Tale
C.Anecdote
D.Parable

Answer: A.Fable


Q5.Person who pilots or travels in a balloon, airship or other aircraft

A.Aeronaut
B.Astronaut
C.Aerobat
D.Acrobat

Answer: A.Aeronaut


Q6.Simplest and smallest form of plant life, present in air, water and soil; essential to life but may cause disease

A.Virus
B.Amoeba
C.Bacteria
D.Toxin

Answer: C.Bacteria


Q7.Relationship by blood or birth

A.Parentage
B.Affiliation
C.Consanguinity
D.Nepotism

Answer: C.Consanguinity


Q8.A person who makes love without serious intentions

A.Consort
B.Philanderer
C.Romeo
D.Goon

Answer: B.Philanderer


Q9.The art of cutting trees and bushes into ornamental shapes

A.Horticulture
B.Bonsai
C.Pruning
D.Topiary

Answer: D.Topiary


Q10.A formal written charge against a person for some crime or offence

A.Accusation
B.Indictment
C.Allegation
D.Acrimony

Answer: B.Indictment


Q11.A person obsessed with exclusively one idea or subject

A.Crazy
B.Kleptomaniac
C.Monomaniac
D.Nymphomaniac

Answer: C.Monomaniac


Q12.A person who kills somebody especially for political reasons

A.Criminal
B.Murderer
C.Assassin
D.Hangman

Answer: C.Assassin


Q13.A child who stays away from school without any good reason

A.Vagabond
B.Delinquent
C.Schizophrenic
D.Truant

Answer: D.Truant


Q14.A person who rules without consulting the opinion of others

A.Democrat
B.Bureaucrat
C.Autocrat
D.Fanatic

Answer: C.Autocrat


Q15.Person who is indifferent to both pleasure and pain

A.Saint
B.Ascetic
C.Stoic
D.Hermit

Answer: C.Stoic


Q16.Mania for stealing articles

A.Logomania
B.Nymphomania
C.Kleptomania
D.Hypomania

Answer: C.Kleptomania


Q17.Mania for travel

A.Dromomania
B.Pyromania
C.Bibliomania
D.Logomania

Answer: A.Dromomania


Q18.Acutely affected by external impressions

A.Ingenious
B.Impressionable
C.Credulous
D.Sensitive

Answer: D.Sensitive


Q19.An associate in an office or institution

A.Companion
B.Ally
C.Colleague
D.Accomplice

Answer: C.Colleague


Q20.Person who claims to have great love for and understanding of what is beautiful in nature, art etc

A.Critic
B.Aesthete
C.Connoisseur
D.Artist

Answer: B.Aesthete


We hope the given One Word Substitution MCQs Questions for One Word Substitution PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to One Word Substitution MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as Possible.