One Word Substitution Set – 12 Multiple Choice Questions

Are you guys looking for One Word Substitution MCQs Questions for One Word Substitution MCQs with Answers PDF Free Download as per CBSE new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters of One Word Substitution MCQs. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of One Word Substitution MCQs. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1.To change shape, nature or substance of

A.Modulate
B.Substitute
C.Remodel
D.Transmute

Answer: D.Transmute


Q2.Witty, clever retort

A.Sarcasm
B.Repartee
C.Platitude
D.Invective

Answer: B.Repartee


Q3.A girl or woman who flirts, that is, tries to attract people and make advances in love simply to satisfy her vanity

A.Prostitute
B.Coquette
C.Spinster
D.Concubine

Answer: B.Coquette


Q4.A story in which ideas are symbolised as people

A.Allegory
B.Fable
C.Legend
D.Parable

Answer: A.Allegory


Q5.Opposed to great or sudden change

A.Static
B.Revolutionary
C.Conservative
D.Evolutionary

Answer: C.Conservative


Q6.Walking in sleep

A.Somniloquism
B.Somnambulism
C.Obsession
D.Hallucination

Answer: B.Somnambulism


Q7.Language difficult to understand because of bad form

A.Rhetoric
B.Jargon
C.Pedantic
D.Verbatim

Answer: B.Jargon


Q8.A child of unusual or remarkable talent

A.Scholar
B.Diligent
C.Freak
D.Prodigy

Answer: D.Prodigy


Q9.One who loves mankind

A.Anthropologist
B.Philanthropist
C.Seismologist
D.Optometrist

Answer: B.Philanthropist


Q10.A common place remark

A.Dialogue
B.Platitude
C.Epigram
D.Statement

Answer: B.Platitude


Q11.Study of mankind

A.Pathology
B.Physiology
C.Philology
D.Anthropology

Answer: D.Anthropology


Q12.Study of statistics of births, deaths, disease to show the state of community

A.Geography
B.Anthropology
C.Topography
D.Demography

Answer: D.Demography


Q13.One who takes delight in excessive cruelty

A.Anarchist
B.Sophist
C.Sadist
D.Nihilist

Answer: C.Sadist


Q14.Not conforming to ordinary rules of behaviour

A.Lunatic
B.Absurd
C.Eccentric
D.Maniacal

Answer: C.Eccentric


Q15.A man who starves body for the good of soul

A.Monk
B.Ascetic
C.Saint
D.Spiritualist

Answer: B.Ascetic


Q16.A raised place on which offerings to a god are made

A.Mound
B.Chapel
C.Altar
D.Archives

Answer: C.Altar


Q17.A place where a wild animal lives

A.Forest
B.Stable
C.Lair
D.Sanctuary

Answer: C.Lair


Q18.One who cuts precious stones

A.Philatelist
B.Drover
C.Lapidist
D.Oculist

Answer: C.Lapidist


Q19.One who compiles dictionary

A.Calligrapher
B.Editor
C.Lexicographer
D.Compiler

Answer: C.Lexicographer


Q20.A person with full discretionary powers to act on behalf of a country


A.Ambassador
B.Emissary
C.Plenipotentiary
D.Envoy

Answer: C.Plenipotentiary


We hope the given One Word Substitution MCQs Questions for One Word Substitution PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to One Word Substitution MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as Possible.