One Word Substitution Set – 16 Multiple Choice Questions

Are you guys looking for One Word Substitution MCQs Questions for One Word Substitution MCQs with Answers PDF Free Download as per CBSE new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters of One Word Substitution MCQs. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of One Word Substitution MCQs. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1.One who lends money at high rate of interest

A.Solvent
B.Uxorious
C.Usurer
D.Shylock

Answer: C.Usurer


Q2.A person not sure of the existence of god

A.Theist
B.Atheist
C.Agnostic
D.Cynic

Answer: C.Agnostic


Q3.Woman trained to help other women in child birth

A.Virgin
B.Midwife
C.Matron
D.Nurse

Answer: B.Midwife


Q4.To deprive a thing of its holy character

A.Sacrilege
B.Blasphemy
C.Consecrate
D.Desecrate

Answer: D.Desecrate


Q5.One who deserts his religion

A.Deserter
B.Turncoat
C.Fanatic
D.Apostate

Answer: D.Apostate


Q6.To take one to task

A.Disgrace
B.Handle
C.Entreat
D.Rebuke

Answer: D.Rebuke


Q7.Mania for setting fires

A.Pyromania
B.Kleptomania
C.Logomania
D.Nymphomania

Answer: A.Pyromania


Q8.The original inhabitants of a country

A.Aborigines
B.Citizens
C.Natives
D.Primitive

Answer: A.Aborigines


Q9.Place where birds are kept

A.Zoo
B.Apiary
C.Armoury
D.Aviary

Answer: D.Aviary


Q10.Loss of power to move in any or every part of the body

A.Rheumatism
B.Paralysis
C.Eczema
D.Leprosy

Answer: B.Paralysis


Q11.A person who speaks or supports an idea

A.Pioneer
B.Adviser
C.Advocate
D.Ideologist

Answer: C.Advocate


Q12.One whose attitude is: ‘eat, drink and be merry’

A.Epicurean
B.Cynic
C.Materialistic
D.Stoic

Answer: A.Epicurean


Q13.Deriving pleasure from inflicting pain on others

A.Sadism
B.Malevolence
C.Bigotry
D.Masochism

Answer: A.Sadism


Q14.One who pretends illness to escape duty

A.Truant
B.Malingerer
C.Hypocrite
D.Concubine

Answer: B.Malingerer


Q15.The science of judging a person’s character, capabilities, etc. from an examination of the shape of his skull

A.Physiology
B.Anthropology
C.Phrenology
D.Morphology

Answer: C.Phrenology


Q16.Time after twilight and before night

A.Evening
B.Dawn
C.Dusk
D.Eclipse

Answer: C.Dusk


Q17.Animals living on land and in water

A.Ambiguous
B.Amphibian
C.Amorphous
D.Ambivalent

Answer: B.Amphibian


Q18.A political leader who tries to stir up people

A.Demagogue
B.Dictator
C.Statesman
D.Martinet

Answer: A.Demagogue


Q19.Atonement for one’s sins

A.Redemption
B.Repentance
C.Salvation
D.Expiation

Answer: B.Repentance


Q20.A general pardon of political offenders

A.Parole
B.Forgiveness
C.Clemency
D.Amnesty

Answer: D.Amnesty


We hope the given One Word Substitution MCQs Questions for One Word Substitution PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to One Word Substitution MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as Possible.