One Word Substitution Set – 24 Multiple Choice Questions

Are you guys looking for One Word Substitution MCQs Questions for One Word Substitution MCQs with Answers PDF Free Download as per CBSE new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters of One Word Substitution MCQs. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of One Word Substitution MCQs. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1.To talk without respect of something sacred or holy

A.Blasphemy
B.Obscenity
C.Rudeness
D.Vulgarity

Answer: A.Blasphemy


Q2.A dramatic performance

A.Mask
B.Mosque
C.Masque
D.Mascot

Answer: C.Masque


Q3.A small shop that sells fashionable clothes, cosmetics etc.

A.Booth
B.Stall
C.Boutique
D.Store

Answer: C.Boutique


Q4.A violent and bad-tempered woman

A.Prostitute
B.Concubine
C.Virago
D.Amazon

Answer: C.Virago


Q5.To congratulate someone in a formal manner

A.Wish
B.Solemnize
C.Celebrate
D.Felicitate

Answer: D.Felicitate


Q6.A small, named group of fixed stars

A.Galaxy
B.Cluster
C.Constellation
D.Congregation

Answer: C.Constellation


Q7.To remove the skin of a potato or an orange

A.Rinse
B.Peel
C.Scrub
D.Remove

Answer: B.Peel


Q8.The plants and vegetation of a region

A.Flora
B.Fauna
C.Landscape
D.Environment

Answer: A.Flora


Q9.A person who lives alone and avoids other people

A.Ascetic
B.Recluse
C.Unsocial
D.Agnostic

Answer: B.Recluse


Q10.Seat on elephant’s back

A.Saddle
B.Howdah
C.Lounge
D.Hoof

Answer: B.Howdah


Q11.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given.
Incapable of being explained or accounted for

A.Incredible
B.Inexplicable
C.Inexplicit
D.Inexpressible

Answer: B.Inexplicable


Q12.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given.
Land so surrounded by water as to be almost an island

A.Archipelago
B.Isthmus
C.Peninsula
D.Lagoon

Answer: C.Peninsula


Q13.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given.
A perception without objective reality

A.Allusion
B.Illusion
C.Dyspepsia
D.Hallucination

Answer: D.Hallucination


Q14.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given.
Open rebellion of soldiers and sailors against lawful authority

A.Revolt
B.Revolution
C.Mutiny
D.Anarchy

Answer: C.Mutiny


Q15.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given.
A verse letter

A.Epistle
B.Epitaph
C.Pantomime
D.Lay

Answer: A.Epistle


Q16.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given.
That which cannot be rectified or made good

A.Irreparable
B.Irrevocable
C.Irreconcilable
D.Irreplaceable

Answer: A.Irreparable


Q17.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given.
That which is perceptible by touch

A.Tangible
B.Tenacious
C.Contagious
D.Contingent

Answer: A.Tangible


Q18.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given.
Something which can be taken for granted

A.Doctrine
B.Maxim
C.Tenet
D.Postulate

Answer: D.Postulate


Q19.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given.
Words used in ancient times but no longer in general use now

A.Extinct
B.Current
C.Modern
D.Archaic

Answer: D.Archaic


Q20.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given.
A person interested in reading books and nothing else

A.Student
B.Bookworm
C.Scholar
D.Book-keeper

Answer: B.Bookworm


We hope the given One Word Substitution MCQs Questions for One Word Substitution PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to One Word Substitution MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as Possible.