One Word Substitution Set – 26 Multiple Choice Questions

Are you guys looking for One Word Substitution MCQs Questions for One Word Substitution MCQs with Answers PDF Free Download as per CBSE new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters of One Word Substitution MCQs. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of One Word Substitution MCQs. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1.Choose the option which describes the closest meaning for part of sentence in bold.
We should always be grateful to one who has suffered for a great cause.

A.Fanatic
B.Martyr
C.Devotee
D.Patriot

Answer: B.Martyr


Q2.Choose the option which describes the closest meaning for part of sentence in bold.
Ravi impressed everyone with his persuasive and fluent speech.

A.Discourse
B.Expression
C.Eloquence
D.Lecture

Answer: C.Eloquence


Q3.Choose the option which describes the closest meaning for part of sentence in bold.
You are requested to send a list of goods sent, with their prices along with the parcel so that the payment can be done immediately.

A.Agenda
B.Invoice
C.Catalogue
D.Inventory

Answer: B.Invoice


Q4.Choose the option which describes the closest meaning for part of sentence in bold.
A careful preservation and protection od wildlife is the need of the hour.

A.Embarkment
B.Promotion
C.Conservation
D.Management
E.Enhancement

Answer: C.Conservation


Q5.Choose the option which describes the closest meaning for part of sentence in bold.
The servant had not even left the place when a sudden rush of wind blew away the clothes which he had just tried.

A.Breeze
B.Storm
C.Gale
D.Typhoon
E.Gust

Answer: E.Gust


Q6.Choose the option which describes the closest meaning for part of sentence in bold.
The education in primitive gurukuls comprised mainly of telling the stories of old time gods or heroes.

A.Ode
B.Epic
C.Allegory
D.Legend

Answer: D.Legend


Q7.Choose the option which describes the closest meaning for part of sentence in bold.
Sunil was buying tickets at the counter when suddenly he noticed a lady’s purse lying on the floor.

A.Reticule
B.Parasol
C.Vestibule
D.Veil

Answer: A.Reticule


Q8.Choose the option which describes the closest meaning for part of sentence in bold.
The most common local means of transport in British times was a two-wheeled cab for two to ride inside with driver mounted up behind.

A.Carriage
B.Wagon
C.Locomotive
D.Hansom

Answer: D.Hansom


Q9.Choose the option which describes the closest meaning for part of sentence in bold.
Study of environment is a newly evolving branch of science.

A.Geography
B.Ethnology
C.Geology
D.Ecology

Answer: D.Ecology


Q10.Choose the option which describes the closest meaning for part of sentence in bold.
A loud talk or speech is never impressive.

A.Magniloquence
B.Harangue
C.Erudition
D.Malevolence

Answer: B.Harangue


Q11.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given.
A place adjoining kitchen, for washing dishes etc.

A.Cellar
B.Wardrobe
C.Scullery
D.Pantry

Answer: C.Scullery


Q12.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given.
One who possesses many talents

A.Versatile
B.Gifted
C.Exceptional
D.Nubile

Answer: A.Versatile


Q13.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given.
A school for infants and young children

A.School
B.Nursery
C.Infantile
D.Kindergarten

Answer: D.Kindergarten


Q14.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given.
One who eats everything

A.Omnipotent
B.Insolvent
C.Omniscient
D.Omnivorous

Answer: D.Omnivorous


Q15.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given.
A ride on someone else’s back or shoulders

A.Hunchback
B.Piggyback
C.Kickback
D.Cuddle

Answer: B.Piggyback


Q16.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given.
A person who is bad in spelling

A.Calligraphist
B.Pedant
C.Cacographist
D.Linguist

Answer: C.Cacographist


Q17.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given.
A sea abounding in islands

A.Strait
B.Archipelago
C.Ocean
D.Gulf

Answer: B.Archipelago


Q18.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given.
Ridiculous use of words

A.Onomatopoeia
B.Malapropism
C.Neologism
D.Pun

Answer: B.Malapropism


Q19.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given.
A book or picture produced merely to bring in money

A.Money-spinner
B.Pot-hook
C.Pot-boiler
D.Blue-bird

Answer: C.Pot-boiler


Q20.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given.
Incapable of being wounded

A.Invulnerable
B.Invincible
C.Infallible
D.Impregnable

Answer: A.Invulnerable


We hope the given One Word Substitution MCQs Questions for One Word Substitution PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to One Word Substitution MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as Possible.