One Word Substitution Set – 27 Multiple Choice Questions

Are you guys looking for One Word Substitution MCQs Questions for One Word Substitution MCQs with Answers PDF Free Download as per CBSE new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters of One Word Substitution MCQs. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of One Word Substitution MCQs. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given.
A person who studies the formation of the earth

A.Meteorologist
B.Anthropologist
C.Geologist
D.Seismologist

Answer: C.Geologist


Q2.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given.
Policy of a political party

A.Manifesto
B.Agenda
C.Report
D.Circular

Answer: A.Manifesto


Q3.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given.
Joint sovereignty exercised over country by two or more countries

A.Colonialism
B.Entente
C.Pandemonium
D.Condominium

Answer: D.Condominium


Q4.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given.
A cure for all diseases

A.Exorcism
B.Incantation
C.Panacea
D.Antibiotic

Answer: C.Panacea


Q5.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given.
A short walk for pleasure or exercise

A.Jog
B.Stroll
C.Gallop
D.Promenade

Answer: B.Stroll


Q6.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given.
One who resides in a country of which he is not a citizen

A.Alien
B.Native
C.Primitive
D.Prodigal

Answer: A.Alien


Q7.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given.
Deviation or departure from common rule or standard

A.Heterogeneity
B.Anomaly
C.Unanimity
D.Anonymity

Answer: B.Anomaly


Q8.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given.
A fixed orbit in space in relation to earth

A.Geological
B.Geo-synchronous
C.Geocentric
D.Geo-stationary

Answer: D.Geo-stationary


Q9.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given.
A tube filled at one end with mirrors and pieces of coloured glass which shows many coloured patterns when turned

A.Kaleidoscope
B.Periscope
C.Microscope
D.Gyroscope

Answer: A.Kaleidoscope


Q10.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given.
Story told to illustrate a moral or spiritual truth

A.Didactic
B.Parable
C.Paragon
D.Paradigm

Answer: B.Parable


Q11.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given.
Stage between boyhood and youth

A.Puberty
B.Adolescence
C.Infancy
D.Maturity

Answer: B.Adolescence


Q12.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given.
Unreasoning enthusiasm for the glorification of one’s country

A.Communism
B.Imperialism
C.Patriotism
D.Chauvinism

Answer: D.Chauvinism


Q13.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given.
That which cannot be understood

A.Illegible
B.Unintelligible
C.Unknown
D.Undecipherable

Answer: B.Unintelligible


Q14.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given.
One who draws maps and charts

A.Lexicographer
B.Mapper
C.Cartographer
D.Graphologist

Answer: C.Cartographer


Q15.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given.
A person who hates women

A.Misanthropist
B.Masochist
C.Misogynist
D.Misogamist

Answer: C.Misogynist


Q16.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given.
Part-song for several voices without instrumental accompaniment

A.Ballad
B.Madrigal
C.Panegyric
D.Limerick

Answer: B.Madrigal


Q17.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given.
Word for word reproduction

A.Copying
B.Mugging
C.Verbatim
D.Photostat

Answer: C.Verbatim


Q18.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given.
One who believes that everything is pre-destined

A.Pessimist
B.Fatalist
C.Palmist
D.Astrologer

Answer: B.Fatalist


Q19.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given.
To move along with quick, short twistings

A.Swagger
B.Stumble
C.Wriggle
D.Crawl

Answer: C.Wriggle


Q20.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given.
The form of madness which gives a person the idea that his importance is very great

A.Paroxysm
B.Megalomania
C.Insanity
D.Braggart

Answer: B.Megalomania


We hope the given One Word Substitution MCQs Questions for One Word Substitution PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to One Word Substitution MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as Possible.