One Word Substitution Set – 28 Multiple Choice Questions

Are you guys looking for One Word Substitution MCQs Questions for One Word Substitution MCQs with Answers PDF Free Download as per CBSE new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters of One Word Substitution MCQs. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of One Word Substitution MCQs. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given.
A person who is more interested in himself rather than anything that is going on around him

A.Egoist
B.Extrovert
C.Introvert
D.Eccentric

Answer: C.Introvert


Q2.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given.
Anything which destroys the effect of poison

A.Serum
B.Antiseptic
C.Seromycin
D.Antidote

Answer: D.Antidote


Q3.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given.
Elderly woman in charge of a girl on social occasions

A.Spinster
B.Matron
C.Chaperon
D.Chandler

Answer: C.Chaperon


Q4.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given.
A person who is property of another and bound to serve him

A.Bondsman
B.Slave
C.Servant
D.Subordinate

Answer: B.Slave


Q5.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given.
A person who collects coins

A.Philatelist
B.Numismatist
C.Narcissist
D.Fatalist

Answer: B.Numismatist


Q6.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given.
A person who betrays a friend

A.Traitor
B.Cheat
C.Hypocrite
D.Disloyal

Answer: A.Traitor


Q7.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given.
That which cannot be done without

A.Irrevocable
B.Impracticable
C.Indispensable
D.Impossible

Answer: C.Indispensable


Q8.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given.
One who travels from place to place

A.Itinerant
B.Mendicant
C.Journeyman
D.Tramp

Answer: A.Itinerant


Q9.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given.
A story that can hardly be believed

A.Fictitious
B.Imaginary
C.Concocted
D.Incredible

Answer: D.Incredible


Q10.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given.
A song sung at a burial

A.Elegy
B.Ode
C.Dirge
D.Ballad

Answer: C.Dirge


Q11.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given or part of sentence in bold.
He spent a long time cutting all the waste paper into pieces.

A.Slashing
B.Ripping
C.Shredding
D.Disposing

Answer: C.Shredding


Q12.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given or part of sentence in bold.
He is very careful and particular about everything he does.

A.Precise
B.Careless
C.Meticulous
D.Conscientious

Answer: C.Meticulous


Q13.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given or part of sentence in bold.
Virus is a biological entity which lives on another organism.

A.Dependant
B.Parasite
C.Symbiotic
D.Plebiscite

Answer: B.Parasite


Q14.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given or part of sentence in bold.
Submarines operate below the surface of the seas.

A.Superfluous
B.Surreptitious
C.Perspicacious
D.Subterranean

Answer: D.Subterranean


Q15.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given or part of sentence in bold.
The committee insisted on a total check on all social evils and he was the one who heralded the revolution.

A.Harbinger
B.Apostate
C.Renegade
D.Apostle

Answer: A.Harbinger


Q16.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given or part of sentence in bold.The complete eradication of poverty is an unreal and visionary ideal.

A.Meditative
B.Fantastic
C.Chimerical
D.Contemplative

Answer: C.Chimerical


Q17.Choose the option which describes the closest meaning for the expression given or part of sentence in bold.The officer was not willing to take a definite stand on that point.

A.Vague
B.Evasive
C.Ambiguous
D.Complex

Answer: B.Evasive


Q18.Choose the option which describes the closest meaning for part of sentence in bold.
Rajiv Gandhi was awarded ‘Bharat Ratna’ after his death.

A.Ephemeral
B.Posthumous
C.Extempore
D.Maiden

Answer: B.Posthumous


Q19.Choose the option which describes the closest meaning for part of sentence in bold.
Every person is not allowed to enter the place where public, government or historical records are kept.

A.Scullery
B.Pantry
C.Archives
D.Coffer

Answer: C.Archives


Q20.Choose the option which describes the closest meaning for part of sentence in bold.
The stableman at the inn was the only witness to the murder.

A.Butler
B.Ostler
C.Imposter
D.Jockey

Answer: B.Ostler


We hope the given One Word Substitution MCQs Questions for One Word Substitution PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to One Word Substitution MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as Possible.