One Word Substitution Set – 29 Multiple Choice Questions

Are you guys looking for One Word Substitution MCQs Questions for One Word Substitution MCQs with Answers PDF Free Download as per CBSE new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters of One Word Substitution MCQs. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of One Word Substitution MCQs. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1.Choose the option which describes the closest meaning for part of sentence in bold.
A soldier who fights for sake of money cannot be branded as courageous and patriotic.

A.Sinecure
B.Honorary
C.Mercenary
D.Equestrian

Answer: C.Mercenary


Q2.Choose the option which describes the closest meaning for part of sentence in bold.
The discovery of the instrument with lenses for making very small objects appear larger widened our scope of knowledge.

A.Telescope
B.Binoculars
C.Microscope
D.Bioscope

Answer: C.Microscope


Q3.Choose the option which describes the closest meaning for part of sentence in bold.
Tuberculosis is a disease which spreads by contact.

A.Infectious
B.Contiguous
C.Fatal
D.Contagious

Answer: D.Contagious


Q4.Choose the option which describes the closest meaning for part of sentence in bold.
During the Sultanate rule in India, men were not allowed to enter the women’s part of dwelling.

A.Wardrobe
B.Pantry
C.Harem
D.Anteroom

Answer: C.Harem


Q5.Choose the option which describes the closest meaning for part of sentence in bold.
The caretaker of a public building needs to a vigilant and an honest person.

A.Custodian
B.Curator
C.Watchman
D.Dean

Answer: A.Custodian


Q6.Choose the option which describes the closest meaning for part of sentence in bold.
The shelter for cow ought to be clean and well ventilated.

A.Hutch
B.Byre
C.Hangar
D.Kennel
E.Barracks

Answer: B.Byre


Q7.Choose the option which describes the closest meaning for part of sentence in bold.
He does unpaid work for the Red Cross.

A.Honorific
B.Honest
C.Honorary
D.Honourable

Answer: C.Honorary


Q8.Choose the option which describes the closest meaning for part of sentence in bold.
The advertisement assured the public that the medicine would give back to the users, their youthful vigour and appearance.

A.Rejuvenate
B.Restore
C.Replenish
D.Render

Answer: A.Rejuvenate


Q9.Choose the option which describes the closest meaning for part of sentence in bold.
A nation engaged in war cannot attain high levels of excellence in cultural fields.

A.Bellicose
B.Belligerent
C.Imperialist
D.Courageous

Answer: B.Belligerent


Q10.Choose the option which describes the closest meaning for part of sentence in bold.
Government by all cannot ensure order.

A.Democracy
B.Bureaucracy
C.Plutocracy
D.Pantisocracy

Answer: D.Pantisocracy


Q11.Choose the option which describes the closest meaning for part of sentence in bold.
It is custom of Christianity to sing morning prayer in the church regularly.

A.Epilogue
B.Matin
C.Epitaph
D.Vesper

Answer: B.Matin


Q12.Choose the option which describes the closest meaning for part of sentence in bold.
Both Buddha and Mahavira lived at the same time.

A.Simultaneous
B.Contemporary
C.Coincident
D.Synchronised

Answer: B.Contemporary


Q13.Choose the option which describes the closest meaning for part of sentence in bold.
I find that your views are not to my liking.

A.Abhorrent
B.Irritating
C.Painful
D.Revolting

Answer: B.Irritating


Q14.Choose the option which describes the closest meaning for part of sentence in bold.
The conclusions derived from experiments showed deviation from common rule.

A.Heterogeneity
B.Anomaly
C.Anonymity
D.Strange

Answer: B.Anomaly


Q15.Choose the option which describes the closest meaning for part of sentence in bold.
The man’s nervousness depicted that it was the first speech delivered by him.

A.Matin
B.Peroration
C.Maiden
D.Platitude

Answer: C.Maiden


Q16.Choose the option which describes the closest meaning for part of sentence in bold.
We are looking forward to a good winter this year.

A.Encouraging
B.Getting
C.Hoping
D.Predicting
E.Visualising

Answer: C.Hoping


Q17.Choose the option which describes the closest meaning for part of sentence in bold.
Rajesh was a hater of learning and knowledge.

A.Misogynist
B.Misologist
C.Misanthropist
D.Bibliophile

Answer: B.Misologist


Q18.Choose the option which describes the closest meaning for part of sentence in bold.
No theorem can be proved without using the statements which are taken for granted.

A.Maxims
B.Tenets
C.Postulates
D.Stipulation

Answer: C.Postulates


Q19.Choose the option which describes the closest meaning for part of sentence in bold.
Not many people were impressed by a speech delivered without previous preparation.

A.Epilogue
B.Prologue
C.Soliloquy
D.Extempore

Answer: D.Extempore


Q20.Choose the option which describes the closest meaning for part of sentence in bold.
This process is a long one as it involves too much official formality.

A.Diplomacy
B.Bureaucracy
C.Nepotism
D.Red-tapism

Answer: D.Red-tapism


We hope the given One Word Substitution MCQs Questions for One Word Substitution PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to One Word Substitution MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as Possible.