one Word Substitution Set – 5 Multiple Choice Questions

Are you guys looking for One Word Substitution MCQs Questions for One Word Substitution MCQs with Answers PDF Free Download as per CBSE new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters of One Word Substitution MCQs. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of One Word Substitution MCQs. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1.Study of birds

A.Orology
B.Optology
C.Ophthalmology
D.Ornithology

Answer: D.Ornithology


Q2.A place that provides refuge

A.Asylum
B.Sanatorium
C.Shelter
D.Orphanage

Answer: A.Asylum


Q3.A child born after death of his father

A.Posthumous
B.Orphan
C.Bastard
D.Progenitor

Answer: A.Posthumous


Q4.The absence of law and order

A.Rebellion
B.Anarchy
C.Mutiny
D.Revolt

Answer: B.Anarchy


Q5.A place where bees are kept in called

A.An apiary
B.A mole
C.A hive
D.A sanctuary

Answer: A.An apiary


Q6.A religious discourse

A.Preach
B.Stanza
C.Sanctorum
D.Sermon

Answer: D.Sermon


Q7.Parts of a country behind the coast or a river’s banks

A.Isthmus
B.Archipelago
C.Hinterland
D.Swamps

Answer: C.Hinterland


Q8.Study of the evolution of man as an animal

A.Archaeology
B.Anthropology
C.Chronology
D.Ethnology

Answer: B.Anthropology


Q9.A person who speaks many languages

A.Linguist
B.Monolingual
C.Polyglot
D.Bilingual

Answer: C.Polyglot


Q10.One who does not believe in existence of god

A.Egoist
B.Atheist
C.Stoic
D.Naive

Answer: B.Atheist


Q11.A disease of mind causing an uncontrollable desire to steal

A.Schizophrenia
B.Claustrophobia
C.Kleptomania
D.Megalomania

Answer: C.Kleptomania


Q12.One who sacrifices his life for a cause

A.Patriot
B.Martyr
C.Revolutionary
D.Soldier

Answer: B.Martyr


Q13.A person who brings goods illegally into the country

A.Importer
B.Exporter
C.Fraud
D.Smuggler

Answer: D.Smuggler


Q14.To take secretly in small quantities

A.Robbery
B.Pilferage
C.Theft
D.Defalcation

Answer: B.Pilferage


Q15.To accustom oneself to a foreign climate

A.Adapt
B.Adopt
C.Accustom
D.Acclimatise

Answer: D.Acclimatise


Q16.One who knows everything

A.Literate
B.Scholar
C.Omnipotent
D.Omniscient

Answer: D.Omniscient


Q17.Detailed plan of journey

A.Travelogue
B.Travel kit
C.Schedule
D.Itinerary

Answer: D.Itinerary


Q18.Giving undue favours to one’s own kith and kin

A.Nepotism
B.Favouritism
C.Worldliness
D.Corruption

Answer: A.Nepotism


Q19.Hater of learning and knowledge

A.Misologist
B.Bibliophile
C.Misogynist
D.Misanthropist

Answer: A.Misologist


Q20.A person interested in reading books and nothing else

A.Bookkeeper
B.Scholar
C.Bookworm
D.Student

Answer: C.Bookworm


We hope the given One Word Substitution MCQs Questions for One Word Substitution PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to One Word Substitution MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as Possible.