Online Study Materials on Graphic Statics – Set 12

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. A particle is dropped from the top of a tower 60 m high and another is projected upwards from the foot of the tower to meet the first particle at a height of 15.9 m. The velocity of projection of the second particle is

(A) 16 m/sec
(B) 18 m/sec
(C) 20 m/sec
(D) 22 m/sec

Answer: (C) 20 m/sec


Q2. If a body is lying on a plane whose inclination with the horizontal is less than the angle of friction, then?
(i) A force is required to move the body upwards
(ii) A force is required to move the body downward
(iii) The body will not be in equilibrium
The correct answer is

(A) Only (i)
(B) Only (ii)
(C) Both (i) and (ii)
(D) Both (i) and (iii)

Answer: (C) Both (i) and (ii)


Q3. The characteristic of a couple is:

(A) Algebraic sum of forces, constituting a couple is zero
(B) Algebraic sum of moments of forces, constituting a couple, about any point, is same
(C) A couple can be never the balanced by a single force
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q4. Maximum efficiency of a screw jack for the angle of friction θ, is

(A) sin θ/(1 + sin θ)
(B) (1 – sin θ)/sin θ
(C) (1 + sin θ)/(1 – sin θ)
(D) (1 – sin θ)/(1 + sin θ)

Answer: (D) (1 – sin θ)/(1 + sin θ)


Q5. The acceleration of a particle moving along the circumference of a circle with a uniform speed, is directed

(A) Radially
(B) Tangentially at that point
(C) Away from the centre
(D) Towards the centre

Answer:(B) Tangentially at that point


Q6. When two forces, each equal to P, act at 90° to each other, then the resultant will be

(A) P
(B) P√2
(C) P/√2
(D) 2P

Answer: (B) P√2


Q7. The member which does not carry zero force in the structure shown in below figure, is

(A) ED
(B) DC
(C) BC
(D) BD

Answer: (D) BD


Q8. Work may be defined as

(A) Force × distance
(B) Force × velocity
(C) Force × acceleration
(D) None of these

Answer: (A) Force × distance


Q9. The displacement of a particle which moves along a straight line is given by S = 4t3 + 3t2- 10 where ‘S’ is in meters and t is in seconds. The time taken by the particle to acquire a velocity of 18 m/sec from rest, is

(A) ½ sec
(B) 1 sec
(C) 1.2 sec
(D) 1.5 sec

Answer: (A) Zero


Q10. At the instantaneous center, the velocity of the moving lamina at any instant is

(A) Zero
(B) Maximum
(C) Minimum
(D) Varying

Answer: (A) Zero


Q11. Pick up the correct statement from the following for the structure shown in below figure.

(A) The horizontal reaction at A is 2 √3t ←
(B) The horizontal reaction at C is 2 √3t →
(C) The vertical reaction at A is zero
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q12. Which one of the following statements is true?

(A) The tangent of the angle of friction is equal to coefficient of friction
(B) The angle of repose is equal to angle of friction
(C) The tangent of the angle of repose is equal to coefficient of friction
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q13. If two equal forces of magnitude ‘P’ act at an angle ‘θ’, their resultant, will be

(A) P cos θ/2
(B) 2P sin θ/2
(C) P tan θ/2
(D) 2P cos θ/2

Answer: (D) 2P cos θ/2


Q14. A shell travelling with a horizontal velocity of 100 m/sec explodes and splits into two parts, one of mass 10 kg and the other of 15 kg. The 15 kg mass drops vertically downward with initial velocity of 100 m/sec and the 10 kg mass begins to travel at an angle to the horizontal of tan”1 x, where x is

(A) 3/4
(B) 4/5
(C) 5/3
(D) 3/5

Answer: (D) 3/5


Q15. A load of 500 kg was lifted through a distance of 13 cm. by an effort of 25 kg which moved through a distance of 650 cm. The velocity ratio of the lifting machine is

(A) 50
(B) 55
(C) 60
(D) 65

Answer: (A) 50


Applied Mechanics and Graphic Statics MCQ SET wise with Answers


We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.