Physics GK Questions SET-1

Here you will find GK MCQ Questions for physics GK questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the physics GK questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of physics GK questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.Ohm is a unit of measuring _?

[A] Resistance
[B] Voltage
[C] Current
[D] None of the above

Correct Answer: A [Resistance]


Q2.Consider the following:

  1. Cylinder
  2. Spark Plug
  3. Piston
    Which of the above is / are used in Diesel engine?
    [A] Only 1 & 2
    [B] Only 2 & 3
    [C] Only 1 & 3
    [D] 1, 2 & 3

Correct Answer: C [ Only 1 & 3]


Q3.By how many times are the Electrostatic forces stronger than the Gravitational Forces for a fixed distance?

[A] 102
[B] 1036
[C] 1012
[D] 2

Correct Answer: B [1036]


Q4.The apparent weight of the body becomes zero in which of the following cases in the elevator?

[A] during free fall of a body under gravity
[B] when elevator is accelerating downwards
[C] when elevator is at rest
[D] when elevator is accelerating upwards

Correct Answer: A [during free fall of a body under gravity]


Q5.1 electron volt of energy is equal to __?

[A] 3.6 x 106 J
[B] 1.6 x 10-19 J
[C] 3.6 x 10-19 J
[D] 1.6 x 10-18 J

Correct Answer: B [1.6 x 10-19 J]


Q6.Consider the following statements:

1.A tennis ball and a football can have equal kinetic energy if they have equal velocities
2.A horse and a dog are running with the same speed; both have same kinetic energy
Which among the above statements is / are correct?

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Both 1 & 2 are correct
[D] Neither 1 nor 2 is correct

Correct Answer: D [ Neither 1 nor 2 is correct]


Q7.The radio reception improves slightly during the night. What could be the possible reason(s) for this?

1.Sunlight affects radio broadcasts to some extent during the day
2.Magnetic field of the earth acts with reduced intensity during the night, thereby reducing its impact on broadcasts
Choose the correct option from the codes given below:
[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

Correct Answer: A [ Only 1]


Q8.Which of the following is correct about the properties of Gravitational Forces?

[A] They are the strongest forces in nature
[B] They observe inverse square law
[C] Both a and b
[D] None

Correct Answer: B [They observe inverse square law]


Q9.Which of the following is NOT correct about an inelastic collision?

[A] Linear momentum is conserved
[B] Kinetic energy is conserved
[C] Total energy is conserved
[D] Some or all the forces involved may be non-conservative in nature

Correct Answer: B [Kinetic energy is conserved]


Q10.What happens to the velocity of a light body when it undergoes an elastic collision in one dimension with a very heavy body at rest?

[A] its velocity becomes twice
[B] it rebounds with twice of its own velocity
[C] it rebounds with its own velocity
[D] it stops and comes to rest

Correct Answer: C [it rebounds with its own velocity]


Q11.Which of the following is / are correct statements with respect to the image formed in a plane mirror?

1.Image is always virtual
2.The distance of image from the mirror is same as the distance between object and mirror
3.Image is laterally inverted
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [ 1, 2 & 3]


Q12.Which among the following affect the propagation of the Radio Waves in the atmosphere of earth?

  1. Reflection
  2. Refraction
  3. Diffraction
  4. Absorption
    Choose the correct option from the codes given below:
    [A] Only 1, 2 & 3
    [B] Only 1, 3 & 4
    [C] Only 1, 2 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [ 1, 2, 3 & 4]


Q13.What is the time taken by the earth to complete one rotation about its axis with regard to a fixed star?

[A] Sidereal day
[B] Solar day
[C] Shake
[D] Tropical year

Correct Answer: A [Sidereal day]


Q14.What is the dimensional formula of work done?

[A] M1 L1 T-1
[B] M1 L2 T-1
[C] M1 L-1 T-2
[D] M1 L2 T-2

Correct Answer: D [M1 L2 T-2]


Q15.Which of the following is true about universal gravitational constant in the case of two bodies each of unit mass having their centres placed at unit distance apart?

[A] It is equal to the force of attraction between them
[B] It is equal to twice the force of attraction between them
[C] It is equal to half the force of attraction between them
[D] It is equal to ten times the force of attraction between them

Correct Answer: A [It is equal to the force of attraction between them]


Physics GK

Physics GK Questions SET-1
Physics GK Questions SET-2
Physics GK Questions SET-3
Physics GK Questions SET-4
Physics GK Questions SET-5
Physics GK Questions SET-6
Physics GK Questions SET-7

We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.