Physics GK Questions SET-2

Here you will find GK MCQ Questions for physics GK questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the physics GK questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of physics GK questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.With reference to the virtual images and real images, consider the following statements:

  1. While real image can be obtained on screen, virtual image cannot be obtained on screen.
  2. While real image is always inverted, virtual image is always erect
    Which among the above is / are correct statements?
    [A] Only 1
    [B] Only 2
    [C] Both 1 & 2
    [D] Neither 1 nor 2

Correct Answer: C [ Both 1 & 2]


Q2.On which among the following, the speed of the sound depends?

1.Amplitude
2.Wavelength
3.Humidity
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 3
[B] Only 2 & 3
[C] 1, 2 & 3
[D] None

Correct Answer: A [ Only 3]


Q3.What is the S.I unit of Coefficient of Mutual inductance?

[A] weber
[B] candela
[C] henry
[D] lambert

Correct Answer: C [ henry ]


Q4.What is the effect on velocities of the two bodies of equal masses when they undergo elastic collision in one dimension?

[A] remains same
[B] gets interchanged
[C] becomes twice of the original velocity
[D] becomes half of the original velocity

Correct Answer: B [gets interchanged]


Q5.Kepler’s second law is also known as:

[A] Law of periods
[B] Law of areas
[C] Law of orbits
[D] Law of Planets

Correct Answer: B [Law of areas]


Q6.With reference to the phase changes in matter, which of the following is / are correct statements?

1.When a liquid freezes, it releases thermal energy into its immediate environment.
2.When a solid melts, it releases thermal energy into its immediate environment.
3.When a solid melts, its temperature increases
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1
[B] Only 1 & 2
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: A [ Only 1]


Q7.Sound velocity is usually larger in solids than in liquids and gases because:

[A] solids are more elastic than liquids and gases
[B] solids are less elastic than liquids and gases
[C] volumetric expansion coefficients of liquids and gases are higher than solids
[D] frequency of sound waves decreases in solids due to Doppler shift

Correct Answer: A [ solids are more elastic than liquids and gases]


Q8.The motion of an object under free fall is an example of which of the following?

[A] uniform velocity
[B] uniform acceleration
[C] zero acceleration
[D] non-uniform acceleration

Correct Answer: B [uniform acceleration]


Q9.What is the value of acceleration due to gravity at the centre of the earth?

[A] 1 N/kg
[B] 0
[C] -9.8 N/kg
[D] 9.8 N/kg

Correct Answer: B [0]


Q10.What is the gravitational potential energy for infinite distance?

[A] 0
[B] infinity
[C] 9.8 J
[D] None of the above

Correct Answer: A [0]


Q11.What changes are made by a flute player when he / she opens and closes the holes in the body of the flute?

1.Change in pitch of the sound
2.Change resonant frequency
3.Change in the length of resonator
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [ 1, 2 & 3]


Q12.The ultraviolet radiations find their applications in which of the following?

simulate the human body to produce vitamin-d
distinguish between fake and real diamonds
detect any alteration in the bank cheques
detect forged currency notes
relieve pain from swollen joints
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1, 2 & 3
[B] Only 2, 3, 4 & 5
[C] Only 1, 2, 3 & 4
[D] 1, 2, 3, 4 & 5

Correct Answer: C [ Only 1, 2, 3 & 4]


Q13.Which of the following are Polar vectors?

[A] Displacement
[B] Force
[C] Both a and b
[D] None

Correct Answer: C [Both a and b]


Q14.Which of the following is true about the effect of altitude on the value of acceleration due to gravity?

[A] The acceleration due to gravity decreases with height
[B] The acceleration due to gravity increases with height
[C] The acceleration due to gravity is not dependent on height
[D] None of the above

Correct Answer: A [The acceleration due to gravity decreases with height]


Q15.In which of the following situations, the state of weightlessness can be observed?

[A] When objects fall freely under gravity
[B] When a satellite revolves in its orbit around the earth
[C] When bodies are at null points in outer space
[D] All of the above

Correct Answer: D [All of the above]


Physics GK

Physics GK Questions SET-1
Physics GK Questions SET-2
Physics GK Questions SET-3
Physics GK Questions SET-4
Physics GK Questions SET-5
Physics GK Questions SET-6
Physics GK Questions SET-7

We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.