Physics GK Questions SET-3

Here you will find GK MCQ Questions for physics GK questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the physics GK questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of physics GK questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.What is / are the objectives of using tubeless tyres in the aircrafts?

  1. To reduce chances of detatching the tyre from the rim
  2. To make them withstand shocks better
  3. To allow them withstand heat Select the correct option from the codes given below:
    [A] Only 1 & 2
    [B] Only 2 & 3
    [C] Only 1 & 3
    [D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [ 1, 2 & 3]


Q2.Which among the following statements with reference to Rainbow is / are correct?

  1. One can see Rainbow during Rain showers as well as Snow showers
  2. The peak of the arc of Rainbow is generally located within 5 kilometres from earth
    Choose the correct option from the codes given below:
    [A] Only 1 is correct
    [B] Only 2 is correct
    [C] Both 1 & 2 are correct
    [D] Neither 1 nor 2 is correct

Correct Answer: D [ Neither 1 nor 2 is correct]


Q3.The forces acting at a point are called as:

[A] Collinear forces
[B] Coplanar forces
[C] Concurrent forces
[D] Unit forces

Correct Answer: C [Concurrent forces]


Q4.Which of the following statements is correct?

[A] The acceleration due to gravity is same at the equator and the poles
[B] The acceleration due to gravity is maximum at the poles
[C] The acceleration due to gravity is least at the poles
[D] None of the above

Correct Answer: B [The acceleration due to gravity is maximum at the poles]


Q5.Which of the following has an effect on the value of acceleration due to gravity?

[A] Shape of the earth
[B] Height above the earth surface
[C] Axial rotation of the earth
[D] All of the above

Correct Answer: D [All of the above]


Q6.Which among the following compound is most commonly used in the Photochromic lenses?

[A] Potassium Dichromate
[B] Silver Chloride
[C] Potassium ferrate
[D] Ferric Chloride

Correct Answer: B [ Silver Chloride]


Q7.If a Candle is make to burn in Zero Gravity__:

[A] The Candle will burn for a very long time compared to normal gravity
[B] The flame of the candle will become round
[C] There is no impact of gravity on the burning of candle
[D] The Candle will not burn in zero gravity

Correct Answer: B [ The flame of the candle will become round]


Q8.The inablity of a body to change its state of rest or motion is known as:

[A] Force
[B] Momentum
[C] Displacement
[D] Inertia

Correct Answer: D [Inertia]


Q9.The ratio of the magnitude of the external force applied on a body to the magnitude of acceleration produced in its motion is known as:

[A] Inertial Mass
[B] Angular Momentum
[C] Gravitational Potential
[D] Gravitational Constant

Correct Answer: A [Inertial Mass]


Q10.Which of the following is the orbital velocity of a satellite orbiting very close to the surface of earth?

[A] 7.92 km/s
[B] 9.8 km/s
[C] 11.2 km/s
[D] 14.8 km/s

Correct Answer: A [7.92 km/s]


Q11.A person runs up two flights of stairs instead of walking up. The person feels more tired because _?

[A] He does more work when he runs in comparison to when he walks
[B] His power output is greater when he runs in comparison to when he walks
[C] His gravitational force is greater when he runs in comparison to when he walks
[D] He has more inertia when he runs in comparison to when he walks

Correct Answer: B [ His power output is greater when he runs in comparison to when he walks]


Q12.The force that binds the neutrons and protons in a nucleus is called as:

[A] Weak Nuclear Force
[B] Strong Nuclear Force
[C] Electromagnetic Force
[D] Gravitational Force

Correct Answer: B [Strong Nuclear Force]


Q13.Which of the following is NOT a method to reduce friction?

[A] By lubrication
[B] By polishing
[C] throwing sand on the ground
[D] None of the above

Correct Answer: C [throwing sand on the ground]


Q14.In comparison to the gravitational force the earth exerts on the moon, the gravitational force the moon exerts on earth __?

[A] will be greater
[B] will be lesser
[C] will be same
[D] None of the above

Correct Answer: C [will be same]


Q15.Which of these represent the Angular momentum of a satellite?

[A] mvr
[B] ma
[C] mr
[D] mvh

Correct Answer: A [mvr]


Physics GK

Physics GK Questions SET-1
Physics GK Questions SET-2
Physics GK Questions SET-3
Physics GK Questions SET-4
Physics GK Questions SET-5
Physics GK Questions SET-6
Physics GK Questions SET-7

We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.