Rajasthan GK Questions SET-1

Here you will find GK MCQ Questions for Rajasthan GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Rajasthan GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Rajasthan GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.What fraction of Rajasthan’s total area is covered by Thar Desert?

[A] Around 30%
[B] Around 40%
[C] Around 60%
[D] Around 70%

Correct Answer: C [ Around 60% ]


Q2.The following river originates in Rajasthan and disappears in Gujarat?

[A] Luni
[B] Narmada
[C] Tapi
[D] Banas

Correct Answer: A [Luni]


Q3.Dharampal Choudhary, who passed away recently, was the BJP MLA from which Vidhan Sabha constituency of Rajasthan?

[A] Suratgarh
[B] Nagar
[C] Mundawar
[D] Hanumangarh

Correct Answer: C [Mundawar]


Q4.In which of the following regions / states, you can find tertiary coal in India?

1.Kashmir Valley
2.Tamil Nadu
3.Arunachal Pradesh
4.Rajasthan
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 2 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [ 1, 2, 3 & 4]


Q5.What is/are unique about “Switchgrass” that was recently in news?

1.It is found predominantly in Western Rajasthan and Gujarat
2.It is mostly used in ethanol production
3.It is perennial tall grass that grows in poor-quality soil
Select the correct option from codes given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: B [Only 2 & 3 ]


Q6.India has signed how much amount of loan agreement with ADB for improving road connectivity and efficiency in Rajasthan?

[A] $220 million
[B] $470 million
[C] $350 million
[D] $185 million

Correct Answer: A [$220 million]


Q7.The State Reorganization Act 1956 divided the country in 5 Zones. In which Zone Rajasthan was placed?

[A] Northern Zone
[B] Western Zone
[C] Central Zone
[D] South Zone

Correct Answer: A [Northern Zone]


Q8.India has signed a loan agreement of how much amount with the World Bank for strengthening the public financial management in Rajasthan project?

[A] $25.0 million
[B] $31.0 million
[C] $21.7 million
[D] $23.8 million

Correct Answer: C [$21.7 million ]


Q9.While travelling through the western part of India, you can locate the Thar Desert in?

1.Rajasthan
2.Gujarat
3.Haryana
4.Punjab
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 1 , 2 & 3
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [ 1, 2, 3 & 4]


Q10.The temple city of Osean in Rajasthan was established by which of the following Rajputs?

[A] Gurjar Pratiharas
[B] Chauhans
[C] Solankis
[D] Sisodias

Correct Answer: A [Gurjar Pratiharas]


Q11.Kishangarh School of Rajasthan is famous for which of the following ?

[A] Painting
[B] Dances
[C] Sculpture
[D] Architecture

Correct Answer: A [Painting]


Q12.Who is the newly-appointed chairman of the Rajasthan Electricity Regulatory Commission (RERC)?

[A] Ghan Shyam Verma
[B] Shrimat Pandey
[C] Tarun Mathur
[D] Pankaj Pareek

Correct Answer: B [Shrimat Pandey]


Q13.Consider the following pairs:

1.Munak Canal – Haryana and Delhi
2.Indira Gandhi Canal – Punjab and Rajasthan
3.Buckingham Canal – Andhra Pradesh and Tamil Nadu
Which of the above is/are correct?

[A] 1 & 2 Only
[B] 2 Only
[C] 2 & 3 Only
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [ 1, 2 & 3]


Q14.Which of the following states are involved in the Ravi-Beas River Water Dispute?

1.Himachal Pradesh
2.Punjab
3.Haryana
4.Rajasthan
Select the correct option from codes given below:

[A] 1, 2 & 3 Only
[B] 2, 3 & 4 Only
[C] 1 & 2 Only
[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: B [2, 3 & 4 Only]


Q15.Recently, Indian Council of Medical Research (ICMR) has cleared the consumption of “khesari dal”, which was banned in 1961. Which of the following statements is/are correct about Khesari dal?

1.It is said to cause neurological disorders in humans.
2.It can be grown in both drought as well as waterlogged conditions.
3.Rajasthan is the largest producer of Khesari dal in India
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: A [Only 1 & 2]


Rajasthan GK

Rajasthan GK Questions SET-1
Rajasthan GK Questions SET-2
Rajasthan GK Questions SET-3
Rajasthan GK Questions SET-4
Rajasthan GK Questions SET-5
Rajasthan GK Questions SET-6
Rajasthan GK Questions SET-7

We hope the given GK MCQ Questions for Rajasthan GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Rajasthan GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.