Rajasthan GK Questions SET-2

Here you will find GK MCQ Questions for Rajasthan GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Rajasthan GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Rajasthan GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.Nakoda at Rajasthan, which is famous for miracles at Nakodaji, is a temple of which among the following ?

[A] Vishnu
[B] Krishna
[C] Buddha
[D] Parsvanath

Correct Answer: D [Parsvanath]


Q2.In which among the following , the first description about the Bhils , a tribe of Rajasthan was found?

[A] Vedas
[B] Brahmanas
[C] Mahabharata
[D] Puranas

Correct Answer: B [Brahmanas]


Q3.Consider the following:

  1. A dispute between Rajasthan and Gujarat
  2. A dispute between Gujarat and Union Government
  3. A dispute between Gujarat & Rajasthan and Union Government
    Which among the above come under the original jurisdiction of the Supreme Court?
    [A] Only 1 & 2
    [B] Only 2 & 3
    [C] Only 1 & 3
    [D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]


Q4. Consider the following water conservation methods with states to which they are associated:

1.Madakas – Karnataka
2.Pemghara – Odisha
3.Johads – Rajasthan
Which of the above is/are correct?

[A] 1 & 2 Only
[B] 3 Only
[C] 2 & 3 Only
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [ 1, 2 & 3]


Q5.Ganges River Dolphin is found in__

1.Assam
2.Rajasthan
3.Jharkhand
4.Andhra Pradesh
5.Madhya Pradesh
Choose the correct option from the codes given below:

[A] 1, 2, 3,4 & 5
[B] 1, 2 & 5
[C] 1, 2, & 4
[D] 1, 2, 3 & 5

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 5]


Q6.Which among the following was the first conglomeration of the scattered princely states , which later became modern Rajasthan after several more mergers?

[A] Greater Rajputana
[B] Matsya Union
[C] United State of Greater Rajasthan
[D] Rajputana Union

Correct Answer: B [Matsya Union]


Q7.Who among the following established Mewar Kingdom in Rajasthan ?

[A] Nagaditya
[B] Shiladitya
[C] Bappa Rawal
[D] Mahdenra II

Correct Answer: C [Bappa Rawal]


Q8.Consider the following statements about Gram Nyayalaya in India:

1.Gram Nyayalaya is a mobile court and exercises the powers of both Criminal and Civil Courts
2.India’s first gram nyayalaya was opened in Rajasthan
Which of the above statements is/are correct?

[A] 1 Only
[B] 2 Only
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

Correct Answer: C [Both 1 & 2]


Q9.Consider the following matches of GI protected Products and their respective states:

  1. Muga Silk – Assam
  2. Thewa Art – Rajasthan
  3. Shaphee Lanphee – Nagaland
  4. Bastar Dhokra – Madhya Pradesh
    Which among the above is / are correct matches:
    [A] 1 Only
    [B] 1 & 2 Only
    [C] 1, 2 & 3 Only
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: B [1 & 2 Only]


Q10.In which among the following states, you will find Ganges River Dolphin (Platanista gangetica gangetica)? 1. Assam 2. Rajasthan 3. Jharkhand 4. Madhya Pradesh Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 1 & 3
[C] Only 1, 3 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]


Q11.The Rajasthan Government has tied up with which bank to promote and nurture startups in the state?

[A] SBI
[B] HDFC Bank
[C] ICICI Bank
[D] PNB

Correct Answer: B [HDFC Bank]


Q12.Consider the following:

1.Firozabad (UP)
2.Bhagalpur (Bihar)
3.Jalandhar (Punjab )
4.Sanganer (Rajasthan)
5.Kachh (Gujarat )
Which among the following is the correct set of products for which the above places are famous?

[A] Glass Bangles, Silk, Sports material, Hand Block Printing, Salt
[B] Brassware, Cotton, Hosiery Items, Hand Block Printing, Salt
[C] Spices, Sweets, Sports material, Hand Block Printing, Salt
[D] Glass Bangles, Wood items, Sports material, Handicrafts, Salt

Correct Answer: A [Glass Bangles, Silk, Sports material, Hand Block Printing, Salt]


Q13.With reference to production of some minerals in India, almost all of __:

  1. Tin concentrates is produced in Chhattisgarh
  2. Perlite is produced in Gujarat
  3. Gypsum is produced in Rajasthan
    Which among the above is / are correct statements?
    [A] Only 1 & 2
    [B] Only 2 & 3
    [C] Only 1 & 3
    [D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [ 1, 2 & 3]


Q14. Consider the following pairs of dance forms with states where they are most predominantly performed:

1.Kalbelia – Rajasthan
2.Ghumura – Odisha
3.Maach – Madhya Pradesh
Which of the above is/are correct?

[A] 1 & 2 Only
[B] 3 Only
[C] 2 & 3 Only
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]


Q15.The Rajasthan government has decided to hold convention on preserving heritage properties in which city?

[A] Bikaner
[B] Jaipur
[C] Udaipur
[D] Bharatpur

Correct Answer: D [Bharatpur]


Rajasthan GK

Rajasthan GK Questions SET-1
Rajasthan GK Questions SET-2
Rajasthan GK Questions SET-3
Rajasthan GK Questions SET-4
Rajasthan GK Questions SET-5
Rajasthan GK Questions SET-6
Rajasthan GK Questions SET-7

We hope the given GK MCQ Questions for Rajasthan GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Rajasthan GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.