Rajasthan GK Questions SET-4

Here you will find GK MCQ Questions for Rajasthan GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Rajasthan GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Rajasthan GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.By exercising its amending power under article 368, parliament can amend even part III of the constitution. Through which among the following cases Supreme Court held this?

1.Golak Nath Case
2.Sajjan Singh v/s State of Rajasthan Case
3.Shankari Prasad v/s Union of India Case
[A] 1 only
[B] 1 & 2 only
[C] 2 & 3 only
[D] all 1, 2,3

Correct Answer: C [2 & 3 only]


Q2.Dharampal Choudhary, who passed away recently, was the BJP MLA from which Vidhan Sabha constituency of Rajasthan?

[A] Suratgarh
[B] Nagar
[C] Mundawar
[D] Hanumangarh

Correct Answer: C [Mundawar]


Q3.In which of the following regions / states, you can find tertiary coal in India?

1.Kashmir Valley
2.Tamil Nadu
3.Arunachal Pradesh
4.Rajasthan
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 2 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [ 1, 2, 3 & 4]


Q4.Consider the following statements about Guar/Guar Gum:

1.Guar is a leguminous plant
2.Guar is a biofuel crop
3.In India, Rajasthan is the largest producer of Guar Gum
4.India is the largest producer of Guar seed in the world
Which of the above statements is/are correct?

[A] Only 1 & 2
[B] Only 1, 2 & 4
[C] Only 1, 3 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: C [ Only 1, 3 & 4]


Q5.The Desert Storm 2019 has started from which city of Rajasthan?

[A] Bikaner
[B] Jaipur
[C] Udaipur
[D] Barmer

Correct Answer: A [Bikaner]


Q6.Which of the following annual fairs of Rajasthan is famous for its camel trading event?

[A] Pushkar Mela
[B] Kumbha Mela
[C] Sonepur Mela
[D] Suraj Kund Mela

Correct Answer: A [Pushkar Mela]


Q7.Which Indus site is located in the state of Rajasthan?

[A] Kalibangan
[B] Mohenjodaro
[C] Surkotada
[D] Harappa

Correct Answer: A [Kalibangan]


Q8.With reference to the recent celebration of Lohri, consider the following statements:

1.It is celebrated as a harvest festival.
2.Lohri is a festival of Rajasthan.
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Neither 1 nor 2 is correct
[D] Both 1 and 2 are correct

Correct Answer: A [Only 1 is correct]


Q9.Which among the following statements are correct?

  1. Rann of Kutch is formed by the recession of the sea
  2. Kuchaman, Sambhar and Didwana are saltwater lakes
  3. The land to the east of Aravallis is known as Bagar
  4. The fertile flood plains formed by small streams in Rajasthan are known as Rohi
    Choose the correct option from the codes given below:
    [A] 1 & 2
    [B] 1, 2 & 3
    [C] 1, 2 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: C [1, 2 & 4]


Q10.Which among the following matches of states and related Copper mining centers are correct?

  1. Madhya Pradesh- Malanjkhand
  2. Rajasthan- Jhunjhunu
  3. Jharkhand- Ghatsila
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 & 2
    [B] 1 & 3
    [C] 2 & 3
    [D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]


Q11.The Khadi and Village Industry Commission (KVIC) has launched a Leather Mission from which district of Rajasthan?

[A] Hanumangarh
[B] Ajmer
[C] Sirohi
[D] Jhalawar

Correct Answer: C [Sirohi ]


Q12.The Rajasthan state has launched the Ayushman Bharat-Mahatma Gandhi Rajasthan Swasthya Bima Yojna (AB-MGRSBY) scheme. In this context, consider the following statements:

1.The people covered under the National Food Security Acts are eligible for the scheme.
2.The scheme covers only general diseases.
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Both 1 and 2 are correct
[D] Neither 1 nor 2 is correct

Correct Answer: A [Only 1 is correct]


Q13.The area of which city of Rajasthan was declared as a ‘No construction zone’, as per the recent Rajasthan Municipality (Amendment) Bill, 2020?

[A] Jaipur
[B] Jodhpur
[C] Jai Salmer
[D] Udaipur

Correct Answer: A [Jaipur]


Q14.The fertile tract of the Rajasthan plains is known as by which of the following name?

[A] Dhaya
[B] Chars
[C] Rohi
[D] Ghaggar

Correct Answer: C [Rohi]


Q15.Bhakra Nangal Dam is a joint venture of which among the following states?

  1. Punjab
  2. Haryana
  3. Rajasthan
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 & 2
    [B] 1 & 3
    [C] 2 & 3
    [D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]


Rajasthan GK

Rajasthan GK Questions SET-1
Rajasthan GK Questions SET-2
Rajasthan GK Questions SET-3
Rajasthan GK Questions SET-4
Rajasthan GK Questions SET-5
Rajasthan GK Questions SET-6
Rajasthan GK Questions SET-7

We hope the given GK MCQ Questions for Rajasthan GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Rajasthan GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.