Rajasthan GK Questions SET-5

Here you will find GK MCQ Questions for Rajasthan GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Rajasthan GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Rajasthan GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.Which of the following parks/ sanctuaries is/are correctly matched with their location :

I : Ghana—Assam
II : Gir—Rajasthan
III : Manas—Assam
IV : Corbett—M.P.
V : Periyar—Kerala
VI : Dudwa—U.P.
[A] I only
[B] All
[C] V and VI
[D] III, V and VI

Correct Answer: D[III, V and VI]


Q2.The Rajasthan government is using e-Mitra, an e-governance tool to implement its new health scheme. In this context, consider the following statements about e-Mitra:

1.The online platform is to serve as a ‘one-stop-solution’ for multiple government services.
2.The portal enables online bill payment.
Which of the above statements is/are true?

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Neither 1 nor 2 is correct
[D] Both 1 and 2 are correct

Correct Answer: D [Both 1 and 2 are correct]


Q3.In light of the Desert National Park succeeding in hatching 9 eggs of the critically endangered Great Indian Bustard, consider the following statement about this park:

1.It is in Rajasthan.
2.It is the only conservation site for the Great Indian Bustard.
Which of the above statements is/are correct?

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Neither 1 nor 2 is correct
[D] Both 1 and 2 are correct

Correct Answer: A [Only 1 is correct]


Q4.The dust storm that occurs in the late-spring in the Rajasthan area is known as by which of the following name?

[A] Andhi
[B] Mango Shower
[C] Bordoisila
[D] Loo

Correct Answer: A [Andhi]


Q5.Which of the following statements are correct regarding conquest of Rajasthan by Akbar?

  1. The Rajput kingdoms like Merta and Jodhpur were occupied without much resistance by Akbar.
  2. A major step in Akbar’s campaign against the Rajput states was the siege of Chittor.
    Select the correct option from the codes given below:
    [A] Only 1
    [B] Only 2
    [C] Both 1 & 2
    [D] Neither 1 & 2

Correct Answer: C [Both 1 & 2]


Q6.Match the columns:

List 1 List 2
(Lakes) (States)
A. Wular 1. Rajasthan
B. Chilka 2. Orissa
C. Loktak 3. Manipur
D. Nakki 4. Jammu and Kashmir
5. Madhya Pradesh
A B C D
[A] 5 2 3 4
[B] 3 5 2 1
[C] 4 2 3 1
[D] 4 3 5 2

Correct Answer: C [4 2 3 1]


Q7.With respect to Rajasthan’s plans to create a Pneumoconiosis fund, consider the following statements:

1.It is to be financed by the District Mineral Foundation.
2.It is solely meant for funding the pensions of the patients and their family.
Which of the above statements is/are true?

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Neither 1 nor 2 is correct
[D] Both 1 and 2 are correct

Correct Answer: A [Only 1 is correct]


Q8.In reference to the recent locust attacks in Rajasthan and Gujarat, consider the following statements:

1.Locusts are polyphagous feeders.
2.Locust attacks are more common after monsoon than before it.
Which of the above statements is/are correct?

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Neither 1 nor 2 is correct
[D] Both 1 and 2 are correct

Correct Answer: A [Only 1 is correct]


Q9.Which among the following pairs are correct?

  1. Cherry Blossoms- Karnataka
  2. Bordoisila- Assam
  3. Norwester- West Bengal
  4. Andhi- Rajasthan
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 & 2
    [B] 2 & 4
    [C] 1, 2 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]


Q10.Which of the following UNESCO Cultural World Heritage Site is located in Rajasthan?

[A] Jantar Mantar
[B] Red Fort Complex
[C] Elephanta Caves
[D] Fatehpur Sikri

Correct Answer: A [Jantar Mantar]


Q11.The Panchayati Raj was first introduced in the States of Rajasthan and which of the following states?

[A] Andhra Pradesh
[B] Bihar
[C] Gujarat
[D] Orissa

Correct Answer: A [Andhra Pradesh]


Q12.With reference to the constitution of a special fund for Rajasthan’s mining community, consider the following statements about the state’s mining sector:

1.Rajasthan has the largest number of mining leases in India.
2.Most of the mines in the state quarry sandstones.
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Neither 1 nor 2 is correct
[D] Both 1 and 2 are correct

Correct Answer: D [Both 1 and 2 are correct]


Q13.Which city of Rajasthan is also called as the ‘Marble city of India’, that is recently connected with Indore under RCS-UDAN scheme?

[A] Kota
[B] Bikaner
[C] Kishangarh
[D] Lalgarh

Correct Answer: C [Kishangarh]


Q14.Arrange the following state as per the descending order of their soil affected area

  1. Madhya Pradesh
  2. Rajasthan
  3. Maharashtra
  4. Uttar Pradesh
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 2, 4, 1, 3
    [B] 2, 4, 3, 1
    [C] 2, 1, 3, 4
    [D] 3, 2, 1, 4

Correct Answer: C [2, 1, 3, 4]


Q15.Which among the following is a cement cluster in India?

  1. Satna (Madhya Pradesh),
  2. Chandrapur (North Andhra Pradesh and Maharashtra),
  3. Gulbarga (North Karnataka and East AP),
  4. Chanderia (South Rajasthan + Jawad & Neemuch in MP),
  5. Bilaspur (Chattisgarh),
    Choose the correct option from the choices given below:
    [A] 1,2 and 5 only
    [B] 2,3 and 4 only
    [C] 1,2,3 and 5 only
    [D] 1,2,3,4 and 5

Correct Answer: D [1,2,3,4 and 5]


Rajasthan GK

Rajasthan GK Questions SET-1
Rajasthan GK Questions SET-2
Rajasthan GK Questions SET-3
Rajasthan GK Questions SET-4
Rajasthan GK Questions SET-5
Rajasthan GK Questions SET-6
Rajasthan GK Questions SET-7

We hope the given GK MCQ Questions for Rajasthan GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Rajasthan GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.