Rajasthan GK Questions SET-6

Here you will find GK MCQ Questions for Rajasthan GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Rajasthan GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Rajasthan GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.Which of the following rivers is the source of water for the Rajasthan canal?

[A] Yamuna
[B] Chambal
[C] Sutlej
[D] Ghaggar

Correct Answer: C [Sutlej]


Q2 Rajasthan launched its new higher education model. Consider the following statements about the program:

1.The Resource Allocation for Colleges with Excellence will aid meritorious colleges.
2.The beneficiary colleges will receive assistance from a resource pool to be created by the government.
Which of the above statements are correct?

[A] 1 and 2
[B] None of the above
[C] 1 only
[D] All of the above

Correct Answer: B [None of the above]


Q3.The Chief Minister is Excluded within the jurisdiction of Lokayukta in which among the following states?

  1. Odisha
  2. Uttar Pradesh
  3. Rajasthan
  4. Maharashtra
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 only
    [B] 1 & 3
    [C] 2 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]


Q4.Which among the following matches of the areas and their corresponding shifting cultivation are correct?

  1. Western Ghat– Kumari
  2. South-east Rajasthan– Walter
  3. North-east India– Dahiya
  4. Madhya Pradesh and Chattisgarh- JhumChoose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 & 2
    [B] 1, 2 & 3
    [C] 1, 3 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: A [1 & 2]


Q5.Which of the following statements is correct regarding the semi-arid zone?

1) It covers the northern portion of Gujarat, Rajasthan, western Uttar Pradesh, Delhi, and Punjab.
2) The topography is broken up by hill spurs and sand dunes.
Select the correct option from the codes given below:
[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 & 2

Correct Answer: C [Both 1 & 2]


Q6.Lake Sambhar is nearest to which one of the following cities of Rajasthan?

[A] Bharatpur
[B] Jaipur
[C] Jodhpur
[D] Udaipur

Correct Answer: B [Jaipur]


Q7.The camel breeding sector of Rajasthan has been in news recently. In this context, consider the following:

1.Export of camels from Rajasthan to other states is prohibited.
2.Camel milk cannot be monetised in the state.
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Neither 1 nor 2 is correct
[D] Both 1 and 2 are correct

Correct Answer: A [Only 1 is correct]


Q8.Which of the following districts of Rajasthan first adopted the Panchayati Raj system?

[A] Nagaur
[B] Ajmer
[C] Tonk
[D] Karauli

Correct Answer: A [Nagaur]


Q9.Which among the following matches of types of forests and areas associated are correct?

  1. Tropical rainforests- Andaman and Nicobar islands
  2. Monsoon forests- Uttar Pradesh and Bihar
  3. Thorny bushes- Rajasthan and Gujarat
  4. Tidal forests- Sunderbans
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 & 2
    [B] 1, 2 & 3
    [C] 1, 3 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]


Q10.Which of the following statements are correct with respect to desertification?

  1. Desertification is the destruction of biological potential of the land which can eventually lead to desert like conditions.
  2. Desertification is a major issue which is faced by desert adjoining areas, which stretches across parts of Rajasthan, Gujarat, Punjab and Haryana.
    Select the correct option from the codes given below:
    [A] Only 1
    [B] Only 2
    [C] Both 1 & 2
    [D] Neither 1 & 2

Correct Answer: C [Both 1 & 2]


Q11.Which of the following States border Uttar Pradesh?

  1. Punjab
  2. Rajasthan
  3. Chattisgarh
  4. Jharkhand
    Select the correct answer using the code given below.
    [A] 1, 2, 3 and 4
    [B] 2, 3 and 4
    [C] 1 and 4
    [D] 1 and 3

Correct Answer: B [2, 3 and 4]


Q12.In context with the recent discussions about the Rajasthan Mukyamanthri Nishulk Dava Yojana, consider the following statements:

1.The scheme provides free medicines but not free tests.
2.It is the top scoring scheme in the National Health Mission.
Which of the above statements is/are correct?

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Neither 1 nor 2 is correct
[D] Both 1 and 2 are correct

Correct Answer: B [Only 2 is correct]


Q13.Which of the following areas of modern India were in the direct control of Harsha?

  1. Rajasthan
  2. Punjab
  3. Uttar Pradesh
  4. Bihar
    Select the correct option from the codes given below:
    [A] Only 1 & 2
    [B] Only 2 & 3
    [C] Only 1, 2 & 3
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]


Q14.Which among the following matches of National parks and their states are correct?

  1. Periyar- Kerala
  2. Nandan Kanan- Orissa
  3. Corbett National Park- Uttarakhand
  4. Sariska Tiger Reserve- Rajasthan
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 & 2
    [B] 3 & 4
    [C] 1, 3 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]


Q15.Which among the following statements is/are correct about Jute?

1.Plenty of water is required for cultivation of this crop and for processing it after the harvesting.
2.It requires humidity over 80 %
3.Uttar Pradesh & Rajasthan are the chief producer and together accounts 60 % of the country production
Select the correct code from the options given below:

[A] Only 1 & 3
[B] Only 2
[C] Only 1 & 2
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: C [Only 1 & 2]


Rajasthan GK

Rajasthan GK Questions SET-1
Rajasthan GK Questions SET-2
Rajasthan GK Questions SET-3
Rajasthan GK Questions SET-4
Rajasthan GK Questions SET-5
Rajasthan GK Questions SET-6
Rajasthan GK Questions SET-7

We hope the given GK MCQ Questions for Rajasthan GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Rajasthan GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.