Rajasthan GK Questions SET-7

Here you will find GK MCQ Questions for Rajasthan GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Rajasthan GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Rajasthan GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.With reference to the Nar-Par-Tapi project being discussed by the western states, consider the following statements:

1.The project is a cause of dispute between Gujarat and Rajasthan.
2.It seeks to divert water from the rivers Narmada and Par into water deficit regions.
3.The project is meant for irrigation purposes.
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 and 2 are correct
[B] Only 2 and 3 are correct
[C] All are incorrect
[D] All are correct

Correct Answer: B [Only 2 and 3 are correct]


Q2.With reference to the recent calls to open up the Khokhrapar border, consider the following statements:

1.It lies between India and Pakistan.
2.The Hinglaj Mandir is located in Rajasthan.
Which of the above statements is/are true?

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Neither 1 nor 2 is correct
[D] Both 1 and 2 are correct

Correct Answer: A [Only 1 is correct]


Q3.Which among the following states of India have common borders with Pakistan?

  1. Jammu and Kashmir
  2. Punjab
  3. Rajasthan
  4. Gujarat
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 & 2
    [B] 1, 2 & 3
    [C] 1, 3 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]


Q4.Khetri mines in Rajasthan is famous for which of the following?

[A] Limestone
[B] Copper
[C] Mica
[D] Aluminium

Correct Answer: B [Copper]


Q5.Which among the following is/are the leading producers of Manganese in India?

1.Madhya Pradesh
2.Orissa
3.Rajasthan
4.Maharashtra
Select the correct code from the options given below:

[A] Only 1 & 4
[B] Only 1, 2 & 3
[C] Only 1, 2 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]


Q6.The Rajasthan state has launched the Ayushman Bharat-Mahatma Gandhi Rajasthan Swasthya Bima Yojna (AB-MGRSBY) scheme. In this context, consider the following statements:

1.The people covered under the National Food Security Acts are eligible for the scheme.
2.The scheme covers only general diseases.
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Both 1 and 2 are correct
[D] Neither 1 nor 2 is correct

Correct Answer: A [Only 1 is correct]


Q7.The IMD recently predicted that India’s core cold wave regions would become warmer. In this context, consider the following statements:

1.Rajasthan is a part of this cold wave zone.
2.Telangana is a part of the zone.
Which of the above statements is/are correct?

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Neither 1 nor 2 is correct
[D] Both 1 and 2 are correct

Correct Answer: D [Both 1 and 2 are correct]


Q8.Which among the following statements with regard to the expansion of the desert in Rajasthan is/are correct?

  1. The North-East to South-West wind direction created the tendency for desertification has been more in that direction in Rajasthan.
  2. The Thar desert is a monsoon driven desert where wind erosion is a major problem during summer. While the Aravali range is a major impediment in the spread of the desert, rampant mining creating cuts in the range is an impetus to the spread of the desert
    Choose the correct option from the codes given below:
    [A] 1 only
    [B] 1 & 2
    [C] 2 only
    [D] None of the above

Correct Answer: B [1 & 2]


Q9.Which among the following matches of minerals and the states are correct?

  1. Bauxite- Orissa
  2. Mica- Andhra Pradesh
  3. Zinc- Rajasthan
  4. Copper- Madhya Pradesh
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 & 2
    [B] 1, 2 & 3
    [C] 1, 2 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]


Q10.Which development bank has approved USD 570 million worth loans for Urban sector projects in Rajasthan and MP?

[A] Asian Infrastructure Investment Bank
[B] Asian Development Bank
[C] BRICS Bank
[D] World Bank

Correct Answer: B [Asian Development Bank]


Q11.What fraction of Rajasthan’s total area is covered by Thar Desert?

[A] Around 30%
[B] Around 40%
[C] Around 60%
[D] Around 70%

Correct Answer: C [ Around 60% ]


Q12.The following river originates in Rajasthan and disappears in Gujarat?

[A] Luni
[B] Narmada
[C] Tapi
[D] Banas

Correct Answer: A [Luni]


Q13.With reference to production of some minerals in India, almost all of __:

  1. Tin concentrates is produced in Chhattisgarh
  2. Perlite is produced in Gujarat
  3. Gypsum is produced in Rajasthan
    Which among the above is / are correct statements?
    [A] Only 1 & 2
    [B] Only 2 & 3
    [C] Only 1 & 3
    [D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [ 1, 2 & 3]


Q14. Consider the following pairs of dance forms with states where they are most predominantly performed:

1.Kalbelia – Rajasthan
2.Ghumura – Odisha
3.Maach – Madhya Pradesh
Which of the above is/are correct?

[A] 1 & 2 Only
[B] 3 Only
[C] 2 & 3 Only
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]


Q15.The Desert Storm 2019 has started from which city of Rajasthan?

[A] Bikaner
[B] Jaipur
[C] Udaipur
[D] Barmer

Correct Answer: A [Bikaner]


Rajasthan GK

Rajasthan GK Questions SET-1
Rajasthan GK Questions SET-2
Rajasthan GK Questions SET-3
Rajasthan GK Questions SET-4
Rajasthan GK Questions SET-5
Rajasthan GK Questions SET-6
Rajasthan GK Questions SET-7

We hope the given GK MCQ Questions for Rajasthan GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Rajasthan GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.