Steel Structures Design Quiz Questions – Set 15

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. A butt weld is specified by

(A) Effective throat thickness
(B) Plate thickness
(C) Size of weld
(D) Penetration thickness

Answer:(A) Effective throat thickness


Q2. The shape factor of an isosceles triangle for bending about the axis parallel to the base is:

(A) 1.5
(B) 1.7
(C) 2.0
(D) 2.34

Answer: (D) 2.34


Q3. The capacity of the smallest pressed steel tank is

(A) 1000 liter
(B) 1650 liter
(C) 1950 liter
(D) 2450 liter

Answer: (C) 1950 liter


Q4. The most economical section for a column, is

(A) Rectangular
(B) Solid round
(C) Flat strip
(D) Tubular section

Answer:(D) Tubular section


Q5. Rolled steel Tee-sections are used

(A) As columns
(B) With flat strips to connect plates in steel rectangular tanks
(C) As built up sections to resist axial tension
(D) None of these

Answer: (B) With flat strips to connect plates in steel rectangular tanks


Q6. The permissible stress to which a structural member can be subjected to, is known as

(A) Bearing stress
(B) Working stress
(C) Tensile stress
(D) Compressive stress

Answer: (B) Working stress


Q7. In rolled steel beams, shear force is mostly resisted by

(A) Web only
(B) Flanges only
(C) Web and flanges together
(D) None of these

Answer: (A) Web only


Q8. Water pressure in a 80 cm water main is 10 kg/cm2. The minimum thickness of the metal required for the water main, not to be stressed more than 200 kg/cm2, is

(A) 1 cm
(B) 1.5 cm
(C) 2 cm
(D) 2.5 cm

Answer: (C) 2 cm


Q9. Tacking rivets in tension members, are provided at a pitch in line not exceeding

(A) 25 cm
(B) 50 cm
(C) 75 cm
(D) 100 cm

Answer: (D) 100 cm


Q10. If the 20 mm rivets are used in lacing bars, then the minimum width of lacing bar should be

(A) 40 mm
(B) 60 mm
(C) 80 mm
(D) 100 mm

Answer: (B) 60 mm


Q11. Which of the following types of riveted joint is free from bending stresses?

(A) Lap joint
(B) Butt joint with single cover plate
(C) Butt joint with double cover plates
(D) None of the above

Answer: (C) Butt joint with double cover plates


Q12. In case of timber structures, the form factor for solid circular cross-section is taken as

(A) 1.18
(B) 1.414
(C) 1.67
(D) 1.81

Answer: (A) 1.18


Q13. The minimum edge distance of a rivet line connecting two or more plates, is kept equal to 37 mm plus (where t is the thickness in mm of the thinner outside plate).

(A) 2 t
(B) 4 t
(C) 6 t
(D) 8 t

Answer: (B) 4 t


Q14. The beams supporting the steps of a stair are generally known as

(A) Headers
(B) Trimmers
(C) Stringers
(D) Spandrel beams

Answer: (C) Stringers


Q15. The distance between the outer faces of flanges of a plate girder, is known as

(A) Overall depth
(B) Clear depth
(C) Effective depth
(D) None of these

Answer: (A) Overall depth


Design of Steel Structures MCQ SET wise with Answers

We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.