Steel Structures Objective type Questions with Answers pdf – Set 18

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. As per IS : 800, for compression flange, the outstand of flange plates should not exceed

(A) 12 t
(B) 16 t
(C) 20 t
(D) 25 t
Where ‘t’ = thickness of thinnest flange plate

Answer: (B) 16 t


Q2. The tensile strength of mild steel for bolts and nuts should not be less than

(A) 32 kg/mm2
(B) 36 kg/mm2
(C) 40 kg/mm2
(D) 44 kg/mm2

Answer: (D) 44 kg/mm2


Q3. The mechanism method and the statical method give

(A) Lower and upper bounds respectively on the strength of structure
(B) Upper and lower bounds respectively on the strength of structure
(C) Lower bound on the strength of structure
(D) Upper bound on the strength of structure

Answer: (B) Upper and lower bounds respectively on the strength of structure


Q4. If the unsupported length of a stanchion is 4 meters and least radius of gyration of its cross-section is 5, the slenderness ratio of the stanchion, is

(A) 60
(B) 70
(C) 80
(D) 100

Answer: (C) 80


Q5. Efficiency of a riveted joint, having the minimum pitch as per IS : 800, is

(A) 40 %
(B) 50 %
(C) 60 %
(D) 70 %

Answer: (C) 60 %


Q6. When two plates are placed end to end and are joined by two cover plates, the joint is known as

(A) Lap joint
(B) Butt joint
(C) Chain riveted lap joint
(D) Double cover butt joint

Answer: (D) Double cover butt joint


Q7. For a cantilever beam of length ‘L’ continuous at the support and unrestrained against torsion at the support and free at the end, the effective length ‘l’ is equal to

(A) l = L
(B) l = 2L
(C) l = 0.5L
(D) l = 3L

Answer: (D) l = 3L


Q8. In double lacing, the thickness t of flat lacing is

(A) t < 1/40 th length between inner end rivets
(B) t < 1/50 th length between inner end rivets
(C) t < 1/60 th length between inner end rivets
(D) t < 1/70 th length between inner end rivets

Answer: (C) t < 1/60 th length between inner end rivets


Q9. For a standard 45° fillet, the ratio of size of fillet to throat thickness is

(A) 1 : 1
(B) 1 : √2
(C) √2 : 1
(D) 2 : 1

Answer: (C) √2 : 1


Q10. Hudson’s formula gives the dead weight of a truss bridge as a function of

(A) Bottom chord area
(B) Top chord area
(C) Effective span of bridge
(D) Heaviest axle load of engine

Answer: (A) Bottom chord area


Q11. According to IS Specifications, the effective length of a column effectively held in position at both ends and restrained in direction at one end is taken as

(A) 0.67 L
(B) 0.8 L
(C) L
(D) 1.5 L

Answer:(B) 0.8 L


Q12. The strength of a riveted lap joint is equal to its

(A) Shearing strength
(B) Bearing strength
(C) Tearing strength
(D) Least of (a), (b) and (c)

Answer: (D) Least of (a), (b) and (c)


Q13. Pick up the correct statement from the following:

(A) When the gauge distance is larger than the pitch, the failure of the section may occur in a zig-zag line
(B) When the gauge distance is smaller than the pitch, the failure of the section may occur in a straight right angle section through the centre of rivet holes
(C) When the gauge distance and pitch are both equal, the failure to the section becomes more likely as the diameter of the holes increases
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q14. If M is the moment due to a couple in a bearing plate whose width is b and allowable bending stress is P, the thickness (t) of the bending plate of the column splice, is

(A) t = √[(b × p)/6M]
(B) t = √[6M/(b × p)]
(C) t = 6M/bp
(D) t = √6M/(b × p)

Answer: (B) t = √[6M/(b × p)]


Q15. The maximum spacing of vertical stiffeners is

(A) 1.33 d
(B) 1.25 d
(C) 1.5 d
(D) 1.75 d
Where ‘d’ is the distance between flange angles

Answer: (C) 1.5 d


Design of Steel Structures MCQ SET wise with Answers

We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.