Tamil Nadu GK Questions SET-1

Here you will find GK MCQ Questions for Tamil Nadu GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Tamil Nadu GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Tamil Nadu GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.Which of the following ancient Tamil Kingdoms came to be known from Sangam Literature?

[A] Chola
[B] Chera
[C] Pandya
[D] All of the above

Correct Answer: D [ All of the above ]


Q2.Which festival is celebrated in north India when Pongal is celebrated in Tamil Nadu?

[A] Holi
[B] Makar Sankranti
[C] Diwali
[D] Baishaki

Correct Answer: B [Makar Sankranti]


Q3.What is the sex ratio of Tamil Nadu as per 2011 Census?

[A] 987
[B] 985
[C] 990
[D] 995

Correct Answer: D [ 995 ]


Q4.In how many zones, the Greater Chennai Police Commissionerate has been divided in Tamil Nadu?

[A] 3
[B] 4
[C] 5
[D] 6

Correct Answer: B [ 4 ]


Q5.Who among the following built the Parthasarathy Temple ?

[A] Narasimhavarman I
[B] Mahendravarman II
[C] Mahendravarman I
[D] Simhavishnu

Correct Answer: A [ Narasimhavarman I ]


Q6.Where was the first Tamil Sangam held__?

[A] Madurai
[B] Kapatpuram
[C] Kaveripattnam
[D] Kural

Correct Answer: A [ Madurai ]


Q7.In which of the famous temple of Tamil Nadu, Shiva is worshipped as “Natraja”?

[A] Madurai
[B] Tanjore
[C] Chidambaram
[D] None of the above

Correct Answer: C [Chidambaram]


Q8.As per 2011 Census, which district of Tamil Nadu has least population?

[A] Theni
[B] Karur
[C] Sivaganga
[D] Perambalur

Correct Answer: D [ Perambalur ]


Q9.The Mahatma Gandhi Community Colleges have been opened in Tamil Nadu in which among the following?

[A] Small Revenue Villages
[B] Districts with lowest Education Ratio
[C] Districts with highest population of SCs & STs
[D] Prisons for vocational training of prisoners

Correct Answer: D [ Prisons for vocational training of prisoners ]


Q10.Which of the following book is considered as the ‘Odyssus of Tamil poetry’?

[A] Tirukkural
[B] Manimekalai
[C] Silappadikarma
[D] Jivaka Chintamani

Correct Answer: B [ Manimekalai ]


Q11.Which City is known as the Rice Bowl of Tamil Nadu ?

[A] Chennai
[B] Tuticorin
[C] Thanjavur
[D] Ennore

Correct Answer: C [Thanjavur]


Q12.Ekamabaranadhar temple of Kanchipuram in Tamil Nadu was built by__?

[A] Cholas
[B] Pandyas
[C] Pallavas
[D] Vijayanagar Emperors

Correct Answer: D [ Vijayanagar Emperors ]


Q13.The earliest name of Chennai is Chennaipattinam, which referred to the town around the Fort St George in 1639-40. The place was acquired by the British from _?

[A] Damarla Venkatadri Nayakudu
[B] Peda Venkata Rayalu
[C] Padma Velama Nayak
[D] Chennappa Nayakudu

Correct Answer: D [ Chennappa Nayakudu ]


Q14.Which of the following was the capital of Chola dynasty?

[A] Madurai
[B] Karur
[C] Uraiyaur
[D] Kaveripattnam

Correct Answer: C [ Uraiyaur ]


Q15.Which Industry flourishes in Coimbatore-Tiruppur belt in Tamil Nadu?

[A] Stone Carvings
[B] Textiles
[C] Leather
[D] Bamboo

Correct Answer: B [Textiles]


Tamil Nadu GK

Tamil Nadu GK Questions SET-1
Tamil Nadu GK Questions SET-2
Tamil Nadu GK Questions SET-3

We hope the given GK MCQ Questions for Tamil Nadu GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Tamil Nadu GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.