The Adventures of Toto Class 9 MCQ Questions with Answers English Chapter 2

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 9 English Moments Chapter 2 The Adventures of Toto with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 English with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided The Adventures of Toto Class 9 English MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Q1.How did Toto have his bath in winter?

(a) Grandfather took him to a well daily.
(b) Grandmother gave him a large bowl of warm water.
(c) The writer gave him a bath in the sunny compound.
(d) Toto would go into the bathroom and have a nice bath.

Answer: (b) Grandmother gave him a large bowl of warm water.


Q2.How did the ticket-collector come to know that there was a monkey in Grandfather’s kit-bag?

(a) Tow had started jumping in the bag.
(b) Tow had torn open his bag.
(c) Toto had suddenly poked his head out of the bag.
(d) Tow had started squeaking loudly in the bag.

Answer: (c) Toto had suddenly poked his head out of the bag.


Q3.Why did the ticket-collector not charge Grandfather for carrying a tortoise with him?

(a) Because the tortoise was not a quadruped.
(b) Because the tortoise was not a monkey.
(c) Because the tortoise was not a dog.
(d) Because the tortoise was not a human being.

Answer: (c) Because the tortoise was not a dog.


Q4.How much did the ticket-collector charge as Toto’s fare?

(a) Three rupees.
(b) Four rupees.
(c) Five rupees.
(d) Six rupees.

Answer: (a) Three rupees.


Q5.Where had the writer’s Grandfather to go and why?

(a) To Dehradun to collect his pension.
(b) To Dehradun to meet an old friend.
(c) To Saharanpur to collect his pension.
(d) To Saharanpur to meet an old friend.

Answer: (c) To Saharanpur to collect his pension.


Q6.What did Grandfather try to convince the ticket-collector about?

(a) That Toto was not a dog.
(b) That Toto was not a quadruped.
(c) Both a and b above.
(d) Neither a nor b.

Answer: (c) Both a and b above.


Q7.Who is the writer of the story, The Adventures of Toto’?

(a) Mulk Raj Anand
(b) Ruskin Bond.
(c) R.K. Laxman.
(d) Harsh Mander.

Answer: (b) Ruskin Bond.


Q8.How was Toto taken to Saharanpur?

(a) In a basket.
(b) In a little cage.
(c) In a canvas kit-bag.
(d) In a big black plastic bag.

Answer: (c) In a canvas kit-bag.


Q9.How did Grandfather react when Toto tore the writer’s school blazer into shreds?

(a) He was terribly angry.
(b) He beat the monkey with a stick.
(c) He seemed pleased with the monkey’s performance.
(d) He decided to give the money back to the tonga-driver.

Answer: (c) He seemed pleased with the monkey’s performance.


Q10.Where did the writer’s Grandfather live?

(a) In Dehradun.
(b) In Saharanpur.
(c) In Delhi.
(d) In Mumbai

Answer: (a) In Dehradun.


Q11.Before the coming of Toto, Grandfather’s pets included……………

(a) a tortoise and a pair of rabbits.
(b) a tame squirrel and a pet goat.
(c) a tortoise and a pet goat.
(d) a tortoise, a pair of rabbits, a tame squirrel and the writer’s pet goat.

Answer: (d) a tortoise, a pair of rabbits, a tame squirrel and the writer’s pet goat.


Q12.Why was it decided to keep Toto’s presence a secret from Grandmother?

(a) Because she did not like monkeys.
(b) Because there was no space for it in the house.
(c) Because she always fussed when Grandfather brought home some new bird or animal.
(d) Because she had always a great fear of birds and animals.

Answer: (c) Because she always fussed when Grandfather brought home some new bird or animal.


Q13.What did Toto do with the writer’s school blazer?

(a )He tore it into shreds.
(b) He wore it on his back.
(c) He threw it out of the window.
(d) He made it into his bedding.

Answer: (a) He tore it into shreds.


Q14.What could Toto do with his tail?

(a) Beat a drum.
(b) Hang from a branch.
(c) Eat from a dish.
(d) Put things into his mouth.

Answer: (b) Hang from a branch.


Q15.What would Grandmother do when Grandfather brought home some new bird or animal?

(a) She always fussed.
(b) She felt very happy.
(c) She would start crying.
(d) She started playing with it.

Answer: (a) She always fussed.


Q16.Grandfather believed that …………. added to anybody’s good looks.

(a) a nose.
(b) a tail.
(c) a tall body.
(d) a fair complexion.

Answer: (b) a tail.


Q17.What sort of relationship was there between Toto and Nana?

(a) they were fast friends
(b) they never became friends
(c) they enjoyed their relation a lot
(d) none of these options

Answer: (b) they never became friends


Q18.Which other animals except Toto did accompany Grandfather to Saharanpur?

(a) Nana
(b) dog
(c) tortoise
(d) pet cat

Answer: (c) tortoise


Q19.Who was Nana?

(a) The writer’s maternal Grandfather.
(b) The family donkey in Grandfather’s house.
(c) Grandfather’s pet tortoise.
(d) Grandfather’s pet lizard.

Answer: (b) The family donkey in Grandfather’s house.


Q20.What did the ticket-collector classify Toto as?

(a) As a dog.
(b) As a monkey.
(c) As a quadruped.
(d) As a reptile.

Answer: (a) As a dog.


MCQ Questions for Class 9 English with Answers Beehive Prose

MCQ Questions for Class 9 English with Answers Beehive Poems

MCQ Questions for Class 9 English with Answers Moments


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 English Moments Chapter 2 The Adventures of Toto with Answers Pdf free download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to CBSE Class 9 English The Adventures of Toto MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.