The Lost Child Class 9 MCQ Questions with Answers English Chapter 1

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 9 English Moments Chapter 1 The Lost Child with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 English with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided The Lost Child Class 9 English MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Q1.What did the lost child say when a man asked him, “Whose baby are you ?”

(a) The child said, “I want my father, I want my mother.”
(b) The child said, “I want to go home.”
(c) The child said, “I live in a village.”
(d) The child said, “I am feeling hungry.

Answer: (a) Tfie child said, “I want my father, I want my mother.”


Q2.The child asked for burfi but then he moved on without waiting for an answer. Why?

(a) He knew his plea would not be heeded.
(b) He knew his parents were poor.
(c) He knew his parents had no money.
(d) He knew it was bad to be greedy.

Answer: (a) He knew his plea would not be heeded.


Q3.At what point in the fair did the child lose his parents?

(a) At the sweetmeat-shop.
(b) At the flower-shop.
(c) At the balloon-sellers.
(d) At the roundabout

Answer: (d) At the roundabout


Q4.What was the child’s, favourite sweet?

(a) Gulab Jamun.
(b) Rasagulla.
(c)Burfi
(d) Jalebi.

Answer: (c)Burfi


Q5.The child wanted to have balloons yet he walked on. Why?

(a) He knew his parents would never buy him the balloons.
(b) He knew his parents would say he was too old to play with such toys.
(c) Both A and B above.
(d) Neither A nor B.

Answer: (c) Both A and B above.


Q6.What did the child want to have at the flower shop?

(a) A garland of roses.
(b) A garland of violets.
(c) A garland of gulmohur.
(d) A garland of lilies.

Answer: (c) A garland of gulmohur.


Q7.What did the child do when he heard the cooing of doves in the grove?

(a) He started cooing like the doves.
(b) He tried to catch the doves.
(c) He ran towards his parents shouting, ‘The dove! The dove !’
(d) He told his parents that he wanted to have the dove

Answer: (c) He ran towards his parents shouting, ‘The dove! The dove !’


Q8.What did the child say as they passed by sweetmeat-shop?

(a) He said, ‘I want that burfi.’
(b) He said, ‘I want that jalebi.’
(c) He said, ‘I want that rasagulla.’
(d) He said, ‘I want that gulab jamun

Answer: (a) He said, ‘I want that burfi.’


Q9.What shop was there at the entrance of the fair?

(a) A toy shop.
(b) A balloon shop.
(c) A- sweetmeat-shop.
(d) A flower shop

Answer: (c) A- sweetmeat-shop.


Q10.What did the child start doing when a shower of young flowers fell on him?

(a) He started collecting the flowers from the ground.
(b)He started gathering the raining petals in his hands.
(c) He started dancing with joy.
(d) He started climbing up the flowering tree

Answer: (b) He started gathering the raining petals in his hands.


Q11.What happened as the child entered the grove?

(a) A shower of young flowers fell on him.
(b) A dove flew above his head.
(c) His father started shouting at him.
(d) His mother collected some flowers for him.

Answer: (a) A shower of young flowers fell on him.


Q12.What did the parents do when they reached a shady grove?

(a) They collected some flowers for the child.
(b) They lay down to rest for some time.
(c)They sat down on the edge of a well.
(d) They listened to the cooing of doves.

Answer: (c) They sat down on the edge of a well.


Q13.Who said to the child, “Come, child, come, come on to the footpath.”?

(a) The father.
(b) The mother
(c) Both the father and the mother.
(d) Neither the father nor the mother.

Answer: (b) The mother


Q14.What was it that attracted the child on the footpath?

(a) The butterflies.
(b) The dragon-flies.
(c) The Doves.
(d) The little insects and worms

Answer: (d) The little insects and worms


Q15.How did the flowering mustard-field look?

(a) White like silver.
(b) Red like a rose.
(c) Pale like melting gold.
(d) Lovely like a rainbow.

Answer: (c) Pale like melting gold.


Q16.What did the father do when the child said, “I want that toy.”?

(a) He at once bought the toy for the child.
(b) He said, “Look, child, what is before you.
(c) He looked at the child red-eyed.
(d) He began to beat the child.

Answer: (c) He looked at the child red-eyed.


Q17.What did the child do when his parents said, ‘Come, child, come’?

(a) He refused to move.
(b) He hurried towards them.
(c) He looked at them angrily.
(d) He began to cry.

Answer: (b) He hurried towards them.


Q18.What did the parents say when the child lagged behind?

(a) ‘Come, child, come.’
(b) ‘Come, or you’ll be lost.’
(c) ‘Come, have these toys.’
(d) ‘Come, we’re getting late.’

Answer: (a) ‘Come, child, come.’


Q19.The child was attracted by the music of the snake-charmer, yet he moved on. Why.?

(a) His parents had forbidden him to hear such coarse music.
(b) His parents were saying, “Come, child, come.”
(c) The child was afraid of the cobra.
(d) The child did not want to be left behind.

Answer: (a) His parents had forbidden him to hear such coarse music.


Q20.The child asked for a garland of flowers but then he moved on without waiting for an answer. Why?

(a) He knew his parents would refuse to buy him those flowers.
(b) He knew his parents would say they were cheap flowers.
(c) Both a and b above.
(d) Neither a nor b.

Answer: (b) He knew his parents would say they were cheap flowers.


MCQ Questions for Class 9 English with Answers Beehive Prose

MCQ Questions for Class 9 English with Answers Beehive Poems

MCQ Questions for Class 9 English with Answers Moments


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 English Moments Chapter 1 The Lost Child with Answers Pdf free download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to CBSE Class 9 English The Lost Child MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.