Tripura GK Questions SET-1

Here you will find GK MCQ Questions for Tripura GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Tripura GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Tripura GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.In which year Manipur and Tripura became full-fledged state of India?


[A] 1962
[B] 1968
[C] 1972
[D] 1980

Correct Answer: C [1972]


Q2.Tropic of Cancer passes through which of the following states in India?

1.Tripura
2.Mizoram
3.Assam
4.Meghalaya
Select the correct option from codes given below:

[A] 1 & 2 Only
[B] 2 & 4 Only
[C] 3 & 4 Only
[D] 1 & 4 Only

Correct Answer: A [1 & 2 Only]


Q3.The native State of Tripura became involved in the Freedom Movement early in the 20th century because of which reason?

[A] the kings of Tripura were always anti-British
[B] the Bengal revolutionaries took shelter in Tripura
[C] the tribes of the State were fiercely freedom loving
[D] there were already some groups fighting against the kingship and its protector, the British

Correct Answer: D [there were already some groups fighting against the kingship and its protector, the British]


Q4.Which schedule of constitution deals with the administration and control of scheduled areas and scheduled tribes in any state except the four
states of Assam, Meghalaya, Tripura and Mizoram?

[A] Third Schedule
[B] Fourth Schedule
[C] Fifth Schedule
[D] Sixth Schedule

Correct Answer: C [Fifth Schedule]


Q5.Which of the following two statements are correct regarding Chinese policy of “Theory of Palm and five fingers”?

(a) It includes Bhutan and Nepal
(b) It includes Arunachal Pradesh, Sikkim and Laddakh
(c) It includes Mizoram and Manipur
(d) It includes Tripura and Nagaland
Choose the correct answer from the options given below.
[A] a and c
[B] a and d
[C] a and b
[D] b and c

Correct Answer: C [a and b]


Q6.Which among the following is the single largest industry of Tripura?

[A] Agriculture
[B] Apiculture
[C] Sericulture
[D] Handloom weaving

Correct Answer: D [Handloom weaving]


Q7.Consider the following states:

1.Sikkim
2.Tripura
3.Himachal Pradesh
4.Mizoram
Which of the above have international land borders?

[A] 1, 2 & 3
[B] 2, 3 & 4
[C] 1, 3 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [ 1, 2, 3 & 4]


Q8.Consider the following events:

  1. Fourth general elections in India
  2. Formation of Haryana State
  3. Mysore named as Karnataka State
  4. Meghalaya and Tripura become full States
    Which one of the following is the correct chronological order of the above?
    [A] 2-1-4-3
    [B] 4-3-2-1
    [C] 2-3-4-1
    [D] 4-1-2-3

Correct Answer: A [2-1-4-3]


Q9.Which Schedule of the Constitution deals with the administration of the tribal areas in the four northeastern states of Assam, Meghalaya, Tripura and Mizoram?

[A] Sixth Schedule
[B] Seventh Schedule
[C] Eighth Schedule
[D] Ninth Schedule

Correct Answer: A [Sixth Schedule]


Q10.Which of the following two statements are correct regarding Chinese policy of “Theory of Palm and five fingers”?

(a) It includes Bhutan and Nepal
(b) It includes Arunachal Pradesh, Sikkim and Laddakh
(c) It includes Mizoram and Manipur
(d) It includes Tripura and Nagaland
Choose the correct options:
A and (c)
B and (d)
C and (b)
D and (c)

Correct Answer: C [(a) and (b)]


Q11.From which directions Tripura is surrounded by Bangladesh?

[A] North, south & east
[B] North, South & West
[C] North & west
[D] South & West

Correct Answer: B [North, South & West]


Q12.Consider the following pairs:

1.Pong Dam Lake – Himachal Pradesh
2.Harike Wetland – Punjab
3.Rudrasagar Lake – Tripura
Which of the above is/are correct?

[A] 1 & 2 Only
[B] 2 Only
[C] 2 & 3 Only
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [ 1, 2 & 3]


Q13.Which of the following statements are correct with respect to PTR/ Pupil Teacher ratio:

1.The PTR norms for the country are 30:1 for primary level education, 35:1 for upper primary level education and 30:1 for secondary level education.
2.The PTR compliance is aided by Sarva Siksha Abhiyan program for elementary and secondary education.
3.Tripura, Sikkim and Nagaland have the worst PTR among Indian states.
4.Kerala is the most compliant among the large states.
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1, 2 & 3
[B] Only 2, 3 & 4
[C] Only 1 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: C [Only 1 & 4 ]


Q14.The tribal areas in which of the following states have been constituted as autonomous districts?

  1. Assam
  2. Meghalaya
  3. Tripura
  4. Manipur
    Select the correct option from the codes given below:
    [A] Only 1 & 2
    [B] Only 2 & 3
    [C] Only 1, 2 & 3
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: C [Only 1, 2 & 3]


Q15.Bru tribe, an indigenous tribe is recognized under which of the following categories in Tripura?

[A] Particularly Vulnerable Tribal Group
[B] Austric Linguistic Group
[C] The Mongoloid
[D] The Negrito

Correct Answer: A [Particularly Vulnerable Tribal Group]


We hope the given MCQ Questions for Tripura GK Questions PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Tripura GK Questions Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.