Tripura GK Questions SET-2

Here you will find GK MCQ Questions for Tripura GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Tripura GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Tripura GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.Consider the following states:

1.Tripura
2.Mizoram
3.Meghalaya
4.Manipur
The correct order of increasing area of the above states is shown by which among the following?

[A] 1, 2, 3,4
[B] 1, 4, 2, 3
[C] 1, 3, 4, 2
[D] 1, 2, 4, 3

Correct Answer: D [1, 2, 4, 3]


Q2.Consider the following statements about the North East Rural Livelihood Project (NERLP):

1.It is a World Bank funded poverty alleviation project
2.The project is being implemented in four states viz. Nagaland, Mizoram, Tripura and Sikkim
Which of the above statements is/are correct?

[A] 1 Only
[B] 2 Only
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

Correct Answer: C [Both 1 & 2]


Q3.In context with the Meghalaya government deciding to exclude unrepresented tribes from the VI schedule, consider the following statements:

1.These tribes are not indigenous to Meghalaya.
2.The VI schedule covers Assam, Meghalaya, Manipur and Tripura.
Which of the above statements is/are true?

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Neither 1 nor 2 is correct
[D] Both 1 and 2 are correct

Correct Answer: C [Neither 1 nor 2 is correct]


Q4.Which of the following epics are written by Vasudeva?

1) Yudhishthiravijaya
2) Sauri-kathodaya
3) Tripuradahana
Select the correct option from the codes given below:
[A] Only 1
[B] Only 1 & 2
[C] Only 2 & 3
[D] 1, 2, & 3

Correct Answer: D [1, 2, & 3]


Q5.When is the statehood day of the three states of Meghalaya, Manipur & Tripura celebrated?

[A] January 19
[B] January 21
[C] January 23
[D] January 25

Correct Answer: B [January 21]


Q6.“Tripura – Martya- Maheswara” was the title of:

[A] Gunaga Vijayditya
[B] Indhrabhattarka
[C] Narendra Mrigaraja
[D] Yudhamala

Correct Answer: A [Gunaga Vijayditya]


Q7.In which among the following states of India, the forest cover comprises over 75 percent of the State’s area?

  1. Nagaland
  2. Arunanchal Pradesh
  3. Tripura
  4. Manipur
    Select the correct option from the codes given below:
    [A] Only 1 & 2
    [B] Only 1, 2 & 3
    [C] Only 2, 3 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]


Q8.In context with the rivers discussed for water sharing between India and Bangladesh, consider the following statements:

1.The Khowai River originates in Tripura.
2.The River Gumti drains into River Meghna.
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Neither 1 nor 2 is correct
[D] Both 1 and 2 are correct

Correct Answer: D [Both 1 and 2 are correct]


Q9.Which among the following states of India shared its boundary with Myanmar?

  1. Arunachal Pradesh
  2. Nagaland
  3. Manipur
  4. Tripura
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 & 2
    [B] 1, 2 & 3
    [C] 2, 3 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: B [1, 2 & 3]


Q10.An Indian citizen needs Inner Line Permit to visit parts of which of the below states?

1.Arunachal Pradesh
2.Mizoram
3.Tripura
4.Manipur
Select the correct option from the codes given below:

[A] 1 and 2 only
[B] 1, 2 and 4 only
[C] 2, 3 and 4 only
[D] 1, 2, 3 and 4

Correct Answer: B [1, 2 and 4 only]


Q11.Who has been sworn in as the 10th Chief Minister of Tripura?

[A] Biplab Kumar Deb
[B] Prabhash K Devvarman
[C] Pradyot Kishore Manikya
[D] Jishnu Debbarma

Correct Answer: A [Biplab Kumar Deb]


Q12.The Patkai range hills passes through which of the following states?

1.Nagaland
2.Manipur
3.Mizoram
4.Meghalaya
5.Tripura
Chose the correct answer from the codes given below:
[A] 1, 2 & 3
[B] 1, 2, 3 & 4
[C] 1, 2, 3 & 5
[D] 1, 2, 3, 4 & 5

Correct Answer: B [1, 2, 3 & 4]


Q13.Tripura got its first ever Special Economic Zone in December. In this context, consider the following statements about the region:

1.The SEZ is specifically for development of electronics sector.
2.The export income of the SEZ is exempted from income tax for the first 5 years.
Which of the above statements is/are true?

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Neither 1 nor 2 is correct
[D] Both 1 and 2 are correct

Correct Answer: B [Only 2 is correct]


Q14.As per ISFR 2019, the forest cover of northeast states witnessed a decline except which among the following states?

  1. Tripura
  2. Manipur
  3. Sikkim
  4. Assam
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 & 2
    [B] 1 & 4
    [C] 2 & 4
    [D] 1, 3 & 4

Correct Answer: B [1 & 4]


Q15.What is the objective of Vande Tripura, a recent initiative of the state of Tripura?

[A] Covid- awareness
[B] Tele- Education
[C] Tourism Revival
[D] Support to Farmers

Correct Answer: B [Tele- Education]


We hope the given MCQ Questions for Tripura GK Questions PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Tripura GK Questions Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.