Tripura GK Questions SET-3

Here you will find GK MCQ Questions for Tripura GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Tripura GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Tripura GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.Which variety of pineapple has been declared as the state fruit of Tripura?

[A] Jaldhup
[B] Charlotte
[C] Queen
[D] Kew

Correct Answer: C [Queen]


Q2.Consider the following statements about the “Sangrai dance”:

1.It is performed by the young boys and girls of the “Mog” tribal community.
2.Sangrai is a special festival of Tripura state
Which of the above statements is/are correct?

[A] 1 Only
[B] 2 Only
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

Correct Answer: C [Both 1 & 2]


Q3.With reference to the recent celebration of the Lai Haraoba festival, consider the following statements about Meitei people:

1.The Meitei people are native to Tripura.
2.The Meitei language is included in the VIII schedule of constitution.
Which of the above statements is/are correct?

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Neither 1 nor 2 is correct
[D] Both 1 and 2 are correct

Correct Answer: B [Only 2 is correct]


Q4.Which among the following matches of the tribal group and the states where predominantly located are correct?

  1. Reang- Tripura
  2. Dimasa- Assam
  3. Konyak- Nagaland
  4. Mishmi- Arunachal Pradesh
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 & 2
    [B] 2 & 3
    [C] 1, 3 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]


Q5.Before becoming the Full Fledged states, which among the following was / were among the Union Territories?

  1. Himachal Pradesh
  2. Manipur
  3. Tripura
  4. Sikkim
    Choose the correct option from the codes given below:
    [A] 1, 2, 3 & 4
    [B] 1, 2, 3
    [C] 1, 2
    [D] 1, 3

Correct Answer: B [1, 2, 3]


Q6.The Union Government has set up tribunal to decide on ban on two Tripura militant groups “NLFT & ATTF”. Who is the head of the tribunal?

[A] Ramesh Abhishek
[B] Alok Verma
[C] Rita Teaotia
[D] Suresh Kait

Correct Answer: D [Suresh Kait]


Q7.When is the Statehood day of the three North-eastern states- Manipur, Meghalaya and Tripura, recently celebrated?

[A] January 19
[B] January 20
[C] January 21
[D] January 22

Correct Answer: C [January 21]


Q8.In which of the following North-Eastern states, there has been a decrease in forest cover?

1) Assam
2) Tripura
Select the correct option from the codes given below:
[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 & 2

Correct Answer: D [Neither 1 & 2]


Q9.Consider the following states:

1.Manipur
2.Himachal Pradesh
3.Tripura
Which of the above was/were once Union Territory/Union Territories in India?

[A] 1 Only
[B] 1 & 2 Only
[C] 2 & 3 Only
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]


Q10.Who has been conferred the first Atal Behari Vajpayee LTA by the Tripura Government?

[A] Khagesh Dev Burman
[B] Chandrakanta Murasingh
[C] Gokulanada Gitiswami
[D] Thanga Darlong

Correct Answer: D [Thanga Darlong]


Q11.With reference to the recent signing of agreements to end the Bru Reang crisis, consider the following statements:

1.The Bru Reang refugees are to be settled in Mizoram.
2.The Bru Reang people are scheduled tribes of Tripura.
Which of the above statements is/are correct?

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Neither 1 nor 2 is correct
[D] Both 1 and 2 are correct

Correct Answer: B [Only 2 is correct]


Q12.Bangladeshi vessel named “MV Premier” made a trial run to Tripura, through which river?

[A] Brahmaputra
[B] Gumti
[C] Ganga
[D] Teesta

Correct Answer: B [Gumti]


Q13.Consider the following states:

1.Tripura
2.Mizoram
3.Meghalaya
4.Manipur
The correct order of increasing area of the above states is shown by which among the following?

[A] 1, 2, 3,4
[B] 1, 4, 2, 3
[C] 1, 3, 4, 2,
[D] 1, 2, 4, 3

Correct Answer: D [ 1, 2, 4, 3]


Q14.Now a days Trishna Gas Project is in news. Which of the following is true observation about the project? 1. It is a project of GAIL. 2.It falls in the Gomati district of Tripura.

[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 and 2
[D] None of the above

Correct Answer: B [Only 2]


Q15.What is the name of the former Governor of Bihar and Tripura and veteran Congress leader, who passed away recently?

[A] Devanand Konwar
[B] Bijay Mishra
[C] Uttam Bandu Tupe
[D] Ravi Vallathol

Correct Answer: A [Devanand Konwar]


Q16.Where is the first Special Economic Zone (SEZ) of Tripura being constructed?

[A] Agartala
[B] Sabroom
[C] Dharmanagar
[D] Kailashahar

Correct Answer: B [Sabroom]


We hope the given MCQ Questions for Tripura GK Questions PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Tripura GK Questions Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.