Uttar Pradesh GK Questions SET-1

Here you will find GK MCQ Questions for Uttar Pradesh GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Uttar Pradesh GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Uttar Pradesh GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.In context with the recent debate surrounding Kalapani territory, consider the following statements:

1.It is located in Uttar Pradesh.
2.It is also known as Vyasa Valley.
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Neither 1 nor 2 is correct
[D] Both 1 and 2 are correct

Correct Answer: B [Only 2 is correct]


Q2.Which of the following are correctly matched?

   State                                   Official Language
  1. Andhra Pradesh Telugu
  2. Kerala Malayalam
  3. Assam Bodo
  4. Uttar Pradesh Hindi
    Select the correct option from the codes given below:
    [A] Only 1 & 2
    [B] Only 2 & 3
    [C] Only 1, 2 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: C [Only 1, 2 & 4]


Q3.Which of the following pairs are correctly matched?

  1. Alluvial soil — Uttar Pradesh
  2. Regur soil— Maharashtra
  3. Laterite soil— Karnataka
  4. Red and yellow soil — Chhattisgarh
    Choose the correct option from the codes given below:
    [A] 1 & 2
    [B] 1, 2 & 3
    [C] 1, 3 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]


Q4.‘DefExpo 2020’ was organized in which of the following cities of Uttar Pradesh?

[A] Noida
[B] Varanasi
[C] Lucknow
[D] Kanpur

Correct Answer: C [Lucknow]


Q5.Which among the following personalities of Uttar Pradesh won the Padma Vibhushan awards 2020 in the field of Art?

[A] Shri Anil Prakash Joshi
[B] Narindar Nath Khanna
[C] Mohammed Sharif
[D] Chhannulal Mishra

Correct Answer: D [Chhannulal Mishra]


Q6.In context with the inauguration of India’s first Elephant Memorial, consider the following statements:

1.It was inaugurated in Uttar Pradesh.
2.It was the initiative of the ministry of environment and forest.
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Neither 1 nor 2 is correct
[D] Both 1 and 2 are correct

Correct Answer: A [Only 1 is correct]


Q7.The Tropic of Cancer passes through which of the following states?

  1. Gujarat
  2. Chattisgarh
  3. Uttar Pradesh
  4. Jharkhand
    Choose the correct option from the codes given below:
    [A] 1 & 3
    [B] 1, 2 & 3
    [C] 1, 2 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: C [1, 2 & 4]


Q8.Which among the following statements regarding laterite soils of India are correct?

  1. Laterite soils are red in colour
  2. It is rich in nitrogen and potash
  3. It is mainly found in Rajasthan and Uttar Pradesh
  4. Tapioca and cashew nuts grow well in this soil
    Choose the correct option from the codes given below:
    [A] 1 & 2
    [B] 1 & 4
    [C] 1, 3 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: B [1 & 4]


Q9.A 251-meter-tall statue of Lord Ram is planned to install at which of the following place in Uttar Pradesh?

[A] Rampur
[B] Mathura
[C] Ayodhya
[D] Faizabad

Correct Answer: C [Ayodhya]


Q10.Who among the following from Uttar Pradesh won the Padmashree Award 2020 in the field of Science and Engineering?

[A] Harish Chandra Verma
[B] Pradeep Thalappil
[C] Vashishtha Narayan Singh
[D] Raman Gangakhedkar

Correct Answer: A [Harish Chandra Verma]


Q11.The results of India Corruption Survey 2019 was recently published. In this context, consider the following statement:

1.Uttar Pradesh was listed as the most corrupt state.
2.India’s ranking in the Corruption Perception Index has improved since 2018.
Which of the above statements is/are correct?

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Neither 1 nor 2 is correct
[D] Both 1 and 2 are correct

Correct Answer: B [Only 2 is correct]


Q12.Which among the following States are the largest and smallest respectively (in terms of geographical area)?

  1. Chhattisgarh
  2. Telangana
  3. Andhra Pradesh
  4. Uttarakhand
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 & 2
    [B] 1 & 4
    [C] 3 & 4
    [D] 3 & 2

Correct Answer: C [3 & 4]


Q13.Arrange the following state as per the descending order of their soil affected area

  1. Madhya Pradesh
  2. Rajasthan
  3. Maharashtra
  4. Uttar Pradesh
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 2, 4, 1, 3
    [B] 2, 4, 3, 1
    [C] 2, 1, 3, 4
    [D] 3, 2, 1, 4

Correct Answer: C [2, 1, 3, 4]


Q14.What is the name of the first woman governor of Uttar Pradesh after its inception in 1950?

[A] Vijaylaxmi Pandit
[B] Sucheta Kripalini
[C] Sarojini Naidu
[D] Anandi Ben Patel

Correct Answer: D [Anandi Ben Patel]


Q15.The government of Uttar Pradesh is planning to change the name of Agra to which of the following names?

[A] Angara
[B] Agravan
[C] Agram
[D] Agramesa

Correct Answer: B [Agravan]


We hope the given MCQ Questions for Uttar Pradesh GK Questions PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Uttar Pradesh GK Questions Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.