Uttar Pradesh GK Questions SET-4

Here you will find GK MCQ Questions for Uttar Pradesh GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Uttar Pradesh GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Uttar Pradesh GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.In which states the Governor appoints the Tribal Affairs Minister?

  1. Chattisgarh
  2. Uttar Pradesh
  3. Jharkhand
  4. Arunachal Pradesh
    Select the correct code from the options given below:
    [A] Only 1 and 2
    [B] Only 1, 3 and 4
    [C] Only 1 and 3
    [D] 1, 2, 3 and 4

Correct Answer: C [Only 1 and 3]


Q2.Which of the following pairs are correctly matched?

  1. Alluvial soil — Uttar Pradesh
  2. Regur soil— Maharashtra
  3. Laterite soil— Karnataka
  4. Red and yellow soil — Chhattisgarh
    Choose the correct option from the codes given below:
    [A] 1 & 2
    [B] 1, 2 & 3
    [C] 1, 3 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]


Q3.Which of the following are the tiger reserve (TR) present in Uttar Pradesh?

1.Pilibhit TR
2.Amangarh TR
3.Dudhwa TR
4.Rajaji TR
Select the correct answer from the codes given below-

[A] 1,2,3,4
[B] 1,2 and 3 only
[C] 1,2 and 4 only
[D] 1,3 and 4 only

Correct Answer: B [1,2 and 3 only]


Q4.What is the name of the helpline which was launched by the Uttar Pradesh State Road Transport Corporation for women safety?

[A] Nirbhaya
[B] Damini
[C] Damayanti
[D] None of the above

Correct Answer: B [Damini]


Q5.PETROTECH 2019 was held at which of the following places of Uttar Pradesh?

[A] Lucknow
[B] Greater Noida
[C] Allahabad
[D] Kanpur

Correct Answer: B [Greater Noida]


Q6.Pandit Deendayal Upadhyaya Institute of Archaeology was inaugurated in which of the following places of Uttar Pradesh?

[A] Allahabad
[B] Varanasi
[C] Kanpur
[D] Greater Noida

Correct Answer: D [Greater Noida]


Q7.In which of the following cities of Uttar Pradesh, an ancient buried river has been discovered recently?

[A] Noida
[B] Lucknow
[C] Prayagraj
[D] Varanasi

Correct Answer: C [Prayagraj]


Q8.Which of the following is/ are the new medical college of Uttar Pradesh inaugurated by the Chief Minister?

  1. Government Allopathic Medical College, Hardoi
  2. Government Medical College, Etah
  3. Government Allopathic Medical College, Fatehpur
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 only
    [B] 1 & 2
    [C] 2 & 3
    [D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]


Q9.Uttar Pradesh cabinet decided to replace the “Ambedkar Vishesh Rojgar Yojana” by which of the following name?

[A] Jyotirao Phule Rojgar Yojana
[B] Baba Saheb Ambedkar Rozgar Yojana
[C] Uttar Pradesh Village Rojgar Yojana
[D] None of the above

Correct Answer: B [Baba Saheb Ambedkar Rozgar Yojana]


Q10.What is the hiked amount of MLAs’ Local Area Development Fund of Uttar Pradesh?

[A] 1 Crore
[B] 2 Crores
[C] 3 Crores
[D] 5 Crores

Correct Answer: C [3 Crores]


Q11.What percent of the geographical area of Uttar Pradesh have very high rates of stunting?

[A] 23%
[B] 35%
[C] 46%
[D] 52%

Correct Answer: C [46%]


Q13.The government of India is likely to inaugurate a new rifle manufacturing factory at which of the following places of Uttar Pradesh?

[A] Amethi
[B] Aligarh
[C] Chitrakoot
[D] Meerut

Correct Answer: A [Amethi]


Q14.Wild Animal Week (Banya Prani Saptah) was celebrated in Uttar Pradesh in which of the following period?

[A] 1st March to 7th March
[B] 21st June to 28th June
[C] 1st October to 7th October
[D] 21st October to 28th October

Correct Answer: C [1st October to 7th October]


Q15.The state law commission of Uttar Pradesh declared how many years of imprisonment for forced religious conversion marriage?

[A] 2 years
[B] 5 years
[C] 7 years
[D] 10 years

Correct Answer: C [7 years]


We hope the given MCQ Questions for Uttar Pradesh GK Questions PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Uttar Pradesh GK Questions Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.