Uttar Pradesh GK Questions SET-6

Here you will find GK MCQ Questions for Uttar Pradesh GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Uttar Pradesh GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Uttar Pradesh GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.Bold Kurukshetra exercise 2019 was held in which of the following places of Uttar Pradesh?

[A] Lucknow
[B] Jhansi
[C] Meerut
[D] Gorakhpur

Correct Answer: B [Jhansi]


Q2.Vartika Singh, who represented India at the 68th edition of the Miss Universe pageant, belongs from which of the following places of Uttar Pradesh?

[A] Greater Noida
[B] Varanasi
[C] Allahabad
[D] Lucknow

Correct Answer: D [Lucknow]


Q3.What will be the name of the new special security force as declared by the Uttar Pradesh government?

[A] UPISF
[B] CISF
[C] SFO
[D] UPSSF

Correct Answer: D [UPSSF]


Q4.What was the formal name of Etawah Lion Safari of Uttar Pradesh?

[A] Etawah Safari Park
[B] Etawah Wildlife Sanctuary
[C] Etawah Lion Breeding Center
[D] Western Uttar Pradesh Safari Park

Correct Answer: A [Etawah Safari Park]


Q5.The Minimum Support Price (MSP) for Maize is fixed at which amount per quintal in Uttar Pradesh?

[A] Rs. 1100
[B] Rs. 1530
[C] Rs. 1760
[D] Rs. 1820

Correct Answer: C [Rs. 1760]


Q6.Who among the following is the current chairman of the Uttar Pradesh Subordinate Services Selection Commission?

[A] Praveer Kumar
[B] Arun Kumar Sinha
[C] Ashok Kumar Agarwal
[D] Hridaya Narain Rao

Correct Answer: A [Praveer Kumar]


Q7.In which of the following cities of Uttar Pradesh, an ancient buried river has been discovered recently?

[A] Noida
[B] Lucknow
[C] Prayagraj
[D] Varanasi

Correct Answer: C [Prayagraj]


Q8.What is the rank of Uttar Pradesh in e-waste generation?

[A] 2nd
[B] 3rd
[C] 5th
[D] 7th

Correct Answer: B [3rd]


Q9.The new bottling plant of Indian Oil Corporation Limited was inaugurated in which of the following places of the state of Uttar Pradesh?

[A] Lucknow
[B] Noida
[C] Gorakhpur
[D] Varanasi

Correct Answer: C [Gorakhpur]


Q10.Which of the following lakes of Uttar Pradesh was recovered by the Composite Ecological Task Force?

[A] Mcpherson lake
[B] Keetham Lake
[C] Darwan Lake
[D] Ramgarh Tal Lake

Correct Answer: A [Mcpherson lake]


Q11.What will be the primary objective of the Migration Commission which was planned to set by Uttar Pradesh Government?

[A] Skill Mapping of migrant workers
[B] Job security of migrant workers
[C] Training of migrant workers
[D] All of the above

Correct Answer: D [All of the above]


Q12.The Otter census for the first time in Uttar Pradesh was started from which of the following place?

[A] Amangarh Tiger Reserve
[B] Dudhwa Tiger Reserve
[C] Pilibhit Tiger Reserve
[D] Etawah Safari Park

Correct Answer: C [Pilibhit Tiger Reserve]


Q13.What is the rank of Uttar Pradesh in the list of Niti Aayog’s School Education Quality Index (Large state category)?

[A] 11th
[B] 15th
[C] 20th
[D] 23rd

Correct Answer: C [20th]


Q14.What is the rank of Uttar Pradesh in the list of NITI Aayog’s Champion of Change?

[A] 2nd
[B] 4th
[C] 7th
[D] 11th

Correct Answer: A [2nd]


Q15.The government of India is likely to inaugurate a new rifle manufacturing factory at which of the following places of Uttar Pradesh?

[A] Amethi
[B] Aligarh
[C] Chitrakoot
[D] Meerut

Correct Answer: A [Amethi]


We hope the given MCQ Questions for Uttar Pradesh GK Questions PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Uttar Pradesh GK Questions Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.