West Bengal GK Questions SET-3

Here you will find GK MCQ Questions for West Bengal GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the West Bengal GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of West Bengal GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.Which of the following matches of the plateaus and their geographical spread is/ are correct?

  1. Deccan Plateau- Vindhyas to the north and partially enclosed by the Eastern and Western Ghats
  2. Malwa Plateau- Rajasthan, Madhya Pradesh and Gujarat
  3. Chota Nagpur Plateau – Jharkhand, West Bengal and adjacent parts of Orissa, Bihar and Chhattisgarh
    Choose the correct option from the codes given below:
    [A] 3 only
    [B] 1 & 2
    [C] 1 & 3
    [D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]


Q2.Who founded Vikramshila University?

[A] Ashoka
[B] Chandragupta Maurya
[C] Dharmapala
[D] Samudragupta

Correct Answer: C [Dharmapala ]


Q3.What was the earliest capital of Shunga Dynasty?

[A] Malwa
[B] Bhagabhadra
[C] Magadha
[D] Pataliputra

Correct Answer: D [Pataliputra]


Q4.For how many years peace prevailed in Bengal during the reign of Shah Jahan and Aurangzeb?

[A] 1620-1699 CE
[B] 1635-1714 CE
[C] 1630-1709 CE
[D] 1628-1707 CE

Correct Answer: D [1628-1707 CE]


Q5.Which of these historical site was bulit by Murshid Quli Khan?

[A] Katra Masjid
[B] Birbala Jahaan
[C] Hajarduyari
[D] Imambara

Correct Answer: A [Katra Masjid]


Q6.What was the major innovation during Chalcolithic culture?

[A] Bronze
[B] Steel
[C] Copper
[D] Aluminum

Correct Answer: C [Copper]


Q7.Who constructed many temples in Magadha during 8th century because he was Buddhist?

[A] Ashoka
[B] Shashanka
[C] Devapala
[D] Chandragupta II

Correct Answer: C [Devapala ]


Q8.Who wrote Malavikaagnimitra?

[A] Kalidasa
[B] Mallikasena
[C] Barahamihira
[D] Banabhatta

Correct Answer: A [Kalidasa ]


Q9.Who was given the rank of Paach Hazari Mansabdar?

[A] Alivardi Khan
[B] Sarfaraz Khan
[C] Aurangzeb
[D] None of the above

Correct Answer: A [Alivardi Khan]


Q10.Who was not a leader in Chuar Rebellion?

[A] Dubraj Singh
[B] Managat Singh
[C] Gidai Rao
[D] Durjan Singh

Correct Answer: C [Gidai Rao]


Q11.Where the first human fossils were found?

[A] Columbia
[B] Africa
[C] Europe
[D] Australia

Correct Answer: B [Africa]


Q12.Who was Rajyashri?

[A] Sister of Harshavardhana
[B] Mother of Harshavardhana
[C] Sister of Rajyavardhana
[D] Mother of Rajyavardhana

Correct Answer: A [Sister of Harshavardhana]


Q13.According to Prof. P.C.

Mahalanobis, how many castes were found in
Bengal?
[A] 5
[B] 7
[C] 6
[D] 9

Correct Answer: B [7]


Q14.Mir Qasim switched the capital from Murshidabad to–

[A] Decca
[B] Jassore
[C] Chattagram
[D] Munger

Correct Answer: D [Munger]


Q15.Where did the Santhals live?

[A] Dinajpur
[B] Patna
[C] Chhotanagpur
[D] Bankura

Correct Answer: C [Chhotanagpur]


We hope the given MCQ Questions for West Bengal GK Questions PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to West Bengal GK Questions Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.