West Bengal GK Questions SET-6

Here you will find GK MCQ Questions for West Bengal GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the West Bengal GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of West Bengal GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.Who formed Brahmo Samaj of India?

[A] Mahanindra Nath Tagore
[B] Keshab Chandra Sen
[C] Debenandra Nath Tagore
[D] Satyendra Nath Dutta

Correct Answer: B [Keshab Chandra Sen ]


Q2.Bankim Chandra Chattopadhyay was the founder of–

[A] Digdarshan
[B] Bangadarshan
[C] Samachar Darpan
[D] All of the above

Correct Answer: B [Bangadarshan]


Q3.Who wrote Bhugol, the first science-related book written in Bangla?

[A] Radhakanta Sikdar
[B] Ramapada Sen
[C] Akshay Kumar Dutta
[D] Birendra Krishna

Correct Answer: C [Akshay Kumar Dutta]


Q4.What is the biggest district in West Bengal?

[A] South 24 Pargana
[B] Bardhaman
[C] North 24 Pargana
[D] Murshidabad

Correct Answer: C [North 24 Pargana]


Q5.Why is the Ganges Delta is also called “The Green Delta”?

[A] It can be looked at from the moon
[B] It has the largest rainforest in the world
[C] It is one of the most fertile regions in the world
[D] None of the above

Correct Answer: C [It is one of the most fertile regions in the world]


Q6.When Swami Vivekananda embarked on his journey to the West?

[A] 31 June 1893
[B] 31 May 1893
[C] 31 April 1893
[D] 31th July 1893

Correct Answer: B [31 May 1893]


Q7.Durgeshnandini was written in the year of–

[A] 1866
[B] 1870
[C] 1865
[D] 1860

Correct Answer: C [1865]


Q8.The India League was founded in–

[A] 25 August 1875
[B] 25 December 1875
[C] 25 September 1875
[D] 25 February 1875

Correct Answer: C [25 September 1875]


Q9.The West Bengal Film Industry or Cinema of Bengal is known as–

[A] Hollywood
[B] Bollywood
[C] Kollywood
[D] Tollywood

Correct Answer: D [Tollywood ]


Q10.Which of these is shortlisted as Seven Wonders of West Bengal?

[A] Hajarduari Palace
[B] Acharya Jagadish Chandra Bose Indian Botanic Garden with the Great Banyan Tree
[C] James Princep Ghat
[D] Iskon Temple

Correct Answer: B [Acharya Jagadish Chandra Bose Indian Botanic Garden with the Great Banyan Tree]


Q11.Who was the ‘Pal’ in Lal-Bal-Pal?

[A] Mihir Ranjan Pal
[B] Jatin Pal
[C] Bipin Chandra Pal
[D] Girish Pal

Correct Answer: C [Bipin Chandra Pal]


Q12.Who originally started the newspaper Shome Prakash?

[A] Iswar Chandra Bidyasagar
[B] Raja Ram Mohan Roy
[C] Prafulla Sarkar
[D] Ganga Kishore Bhattacharya

Correct Answer: A [Iswar Chandra Bidyasagar ]


Q13.Who is the founder of Calcutta?

[A] Job Charnock
[B] Akbar
[C] Robert Clive
[D] Siraj-Ud-Daulah

Correct Answer: A [Job Charnock]


Q14.The undeveloped areas of Kolkata is known as–

[A] North Kolkata Wetlands
[B] Central Calcutta Wetlands
[C] East Kolkata Wetlands
[D] None of the above

Correct Answer: C [East Kolkata Wetlands]


Q15.After completion in 2022, which temple will be the biggest ISKCON temple in the world?

[A] Archeological Planetarium of Vaisnava
[B] Temple of Veda and Vaisnava
[C] Temple of the Vedic Planetarium
[D] Temple of Chaitanya

Correct Answer: C [Temple of the Vedic Planetarium]


We hope the given MCQ Questions for West Bengal GK Questions PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to West Bengal GK Questions Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.