West Bengal GK Questions SET-7

Here you will find GK MCQ Questions for West Bengal GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the West Bengal GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of West Bengal GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.Which Indian is known as Father of Revolutionary Thoughts?

[A] Subhash Chandra Bose
[B] Bipin Chandra Pal
[C] Jagadish Chandra Bose
[D] Satyajit Roy

Correct Answer: B [Bipin Chandra Pal]


Q2.What is the Aesop’s fables named in Bengali?

[A] Thakumar Jhuli
[B] Nitikatha
[C] Betaal Panchobingshati
[D] Jataker Golpo

Correct Answer: B [Nitikatha]


Q3.Calcutta became the headquarters of the East India Company in the year of–

[A] 1717
[B] 1779
[C] 1777
[D] 1773

Correct Answer: D [1773]


Q4.Which place has the largest population of the Indian one horned rhinoceros in Bengal?

[A] Kaziranga National Park
[B] Chilapata Reserve
[C] Gorumara National Park
[D] Jaldapara National Park

Correct Answer: D [Jaldapara National Park]


Q5.Which are two major mountain chains of the Eastern Mountains in Bengal?


[A] Durpin dara and Chola
[B] Chola and Falut
[C] Durpin Dara and Mirik
[D] Chola and Sandakphu

Correct Answer: A [Durpin dara and Chola]


Q6.Which among the following beaches are located in the state of West Bengal?

  1. Mandarmani Beach
  2. Shankarpur Beach
  3. Gangasagar Sea Beach
  4. Digha Sea Beach
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 & 3
    [B] 2 & 4
    [C] 1, 2 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]


Q7.Which Sena King defeated the king of Gauda and Varanasi?

[A] Vijayasena
[B] Lakshamanasena
[C] Hemantasena
[D] Ballalasena

Correct Answer: B [Lakshamanasena ]


Q8.The Grand Trunk Road was built during–

[A] Chandra Dynasty
[B] Mauryan Empire
[C] Sena Dynasty
[D] Kushan Empire

Correct Answer: B [Mauryan Empire ]


Q9.Who was made the Subedar after the death of Munim Khan in 1575?

[A] Jahan Khan
[B] Khan-i-jahan
[C] Hussain Ali
[D] Zafar Baig

Correct Answer: B [Khan-i-jahan]


Q10.For how many years peace prevailed in Bengal during the reign of Shah Jahan and Aurangzeb?

[A] 1620-1699 CE
[B] 1635-1714 CE
[C] 1630-1709 CE
[D] 1628-1707 CE

Correct Answer: D [1628-1707 CE]


Q11.Between whom the Battle of Plassey was fought?

[A] Siraj-ud-Daullah and Robert Clive
[B] Shuja-ud-Daulah and Mir Kasim
[C] Saddit Ali Khan and Murshid Quli Khan
[D] None of the above

Correct Answer: A [Siraj-ud-Daullah and Robert Clive]


Q12.Who completed Adbhutasagara?

[A] Vijayasena
[B] Ballalasena
[C] Lakshamanasena
[D] Both (b) & (c)

Correct Answer: C [Lakshamanasena]


Q13.What was the earliest capital of Shunga Dynasty?

[A] Malwa
[B] Bhagabhadra
[C] Magadha
[D] Pataliputra

Correct Answer: D [Pataliputra]


Q14.Who was named as Chiranjib Sharma by Keshub Chunder Sen?

[A] Trailokyanath Sanyal
[B] Radhakanta Deb
[C] Gauri Sen
[D] Brajendra Krishna Das

Correct Answer: A [Trailokyanath Sanyal]


Q15.Why is the Ganges Delta is also called “The Green Delta”?

[A] It can be looked at from the moon
[B] It has the largest rainforest in the world
[C] It is one of the most fertile regions in the world
[D] None of the above

Correct Answer: C [It is one of the most fertile regions in the world]


We hope the given MCQ Questions for West Bengal GK Questions PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to West Bengal GK Questions Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.