Wind Class 9 MCQ Questions with Answers English Poem 2

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 9 English Beehive Poem 2 Wind with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 English with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Wind Class 9 English MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Q1.Name the poet of this poem.

(a) Robert Frost.
(b) Subramania Bharati.
(c) W.B. Yeats.
(d) Phoebe Cary.

Answer: (b) Subramania Bharati.


Q2.What is the effect of the wind on strong fires?

(a)makes them roar and flourish
(b) blows them out as usual
(c) let them burn
(d) all the options are correct

Answer: (a) makes them roar and flourish


Q3.We can make friends with the wind god if we are—

(a) true.
(b) honest.
(c) strong.
(d) respectful.

Answer: (c) strong.


Q4.The wind does not listen to us. What should we do?

(a)afraid of him
(b) make ourselves strong to face him
(c) request him not to make us harm
(d) none of these options

Answer: (b) make ourselves strong to face him


Q5.What does the wind poke fun at?

(a) Weak houses and weak doors.
(b) Weak rafters and weak wood.
(c) Weak hearts and weak bodies.
(d) Any living or non-living thing that is weak and crumbling.

Answer: (d) Any living or non-living thing that is weak and crumbling.


Q6.What does ‘crumbling hearts’ refer to?

(a)old persons
(b) weak persons
(c) rich and strong persons
(d) despondent persons

Answer: (b) weak persons


Q7.What is the effect of the wind on weak fires?

(a) makes them stronger
(b) blow them out
(c) let them burn as before
(d) all the options are correct

Answer: (b) blow them out


Q8.Suggest a word that stands for to fix.

(a) settle
(b) make correct
(c) Join
(d) All

Answer: (c) Join


Q9.What sort of houses does the poet ask us to make?

(a) luxury houses
(b) huts
(c) strong houses
(d) weak houses

Answer: (c) strong houses


Q10.How does the poet want the wind to come?

(a) fastly
(b) slowly
(c) dimly
(d) in a tempestuous way

Answer: (b) slowly


Q11.Find a synonym for loyal from the poem.

(a) firm
(b) strong
(c) steadfast
(d) none

Answer: (c) steadfast


Q12.Who does the wind make fun of?

(a) the rich
(b) the strong
(c) the weak
(d) none of these

Answer: (c) the weak


Q13.What does the poet want the wind to do?

(a) don’t break the shutters of windows
(b) don’t scatter the papers
(c) don’t throw down the books
(d) all the above

Answer: (d) all the above


Q14.Find a word from the poem for “thrown in different directions”

(a) scatter
(b) thrown
(c) blown
(d) none

Answer: (a) scatter


Q15.“He won’t do what you tell him”Who is he in this line?

(a) God
(b) Wind God
(c) wind
(d) all

Answer: (c) wind


Q16.What should the people do to save their homes?

(a) use good cement
(b) build strong homes and close the doors firmly
(c) consult a good architect
(d) none

Answer: (b) build strong homes and close the doors firmly


Q17.What is the moral of this poem?

(a) be firm and strong and never be defeated by any obstacle
(b) pray to the wind
(c) don’t be weak
(d) request the wind

Answer: (a) be firm and strong and never be defeated by any obstacle


Q18.Wht does the word prosper mean in the poem?

(a) keep going
(b) flourish
(c) keep moving
(d) proper

Answer: (b) flourish


Q19.What is the central idea of this poem?

(a) We should make friends with the wind god.
(b) If we are strong, even gods will be on our side.
(c) God helps the weak and the needy.
(d) We should love all creatures of God.

Answer: (b) If we are strong, even gods will be on our side.


Q20.The wind god winnows—

(a) Anything that is big and strong.
(b) Anything that is weak and crumbling.
(c) Anything that is in this world.
(d) Anything that is not natural.

Answer: (b) Anything that is weak and crumbling.


MCQ Questions for Class 9 English with Answers Beehive Prose

MCQ Questions for Class 9 English with Answers Beehive Poems

MCQ Questions for Class 9 English with Answers Moments


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 English Beehive Poem 2 Wind with Answers Pdf free download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to CBSE Class 9 English Poem Wind MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.