World Geography Questions (MCQs) SET-1

1.Who among the following proposed Laws of planetary motion?

[A] Newton
[B] Kepler
[C] Ptolemy
[D] Copernicus

Correct Answer: B [Kepler]


2.Equal volumes of all gases contain equal number of molecules under similar conditions of temperature and pressure. Which law says this ?

[A] Boyle\’s law
[B] Charles law
[C] Avogadro’s Law
[D] Bhor\’s law

Correct Answer: C [Avogadro’s Law]


Q3.Which archipelago has the largest number of islands, islets, reefs and cays?

[A] Archipelago Sea
[B] Norwegian Archipelago
[C] Malay Archipelago
[D] Great Barrier Reef

Correct Answer: B [Norwegian Archipelago]


Q4.Which Era continues even today?

[A] Cenozoic
[B] Mesozoic
[C] Paleozoic
[D] Neoproterozoic

Correct Answer: A [Cenozoic]


Q5.Which among the following statements is not correct about swamps?

[A] A swamp is a forested wetland
[B] They are considered to be transition zones
[C] Freshwater swamps form along large rivers or lakes
[D] Saltwater swamps are found along coastlines in polar regions

Correct Answer: D [Saltwater swamps are found along coastlines in polar regions]


Q6.What is the index of refraction for perfect vacuum?

[A] 0
[B] 1
[C] 1.5
[D] 0.5

Correct Answer: A [0]


Q7.Which among the following is not true regarding igneous rocks?

[A] They are formed inside earth under great pressure
[B] They don’t occur in layers and don’t contain fossils
[C] They are mostly Crystalline in nature
[D] All are correct

Correct Answer: A [They are formed inside earth under great pressure]


Q8.Where is the archipelago of the Great Barrier Reef located?

[A] Australia
[B] Chile
[C] Thailand
[D] The Bahamas

Correct Answer: A [Australia]


Q9.Which type of igneous rock forms the majority of the Oceanic crust?

[A] Granite
[B] Quartzite
[C] Basalt
[D] Diorite

Correct Answer: C [Basalt]


Q10.What is the Arabic term traditionally referred to Valley?

[A] Lahar
[B] Loo
[C] Wadi
[D] Koppie

Correct Answer: C [Wadi]


Q11.In which among the following cities, world’s highest efficiency solar thermal cooling system was recently installed?

[A] Gurgaon
[B] Noida
[C] Ghaziabad
[D] Faridabad

Correct Answer: A [Gurgaon]


Q12.Which country has a flag with a pointed red maple leaf?

[A] Austria
[B] Canada
[C] Lebanon
[D] Australia

Correct Answer: B [Canada]


Q13.Bassas de Pedro Atoll is found in which Union Territory of India?

[A] Andaman & Nicobar Islands
[B] Lakshadweep
[C] Dadra & Nagar Haveli
[D] Puducherry

Correct Answer: B [Lakshadweep]


Q14.What are the small earthquakes which precede the major earthquake called?

[A] Aftershocks
[B] Earthquake swarm
[C] Foreshocks
[D] Earthquake storm

Correct Answer: C [Foreshocks]


Q15.What is the near horizontal portion that stays dry except during extremely high tides and storms called?

[A] Berm
[B] Swash zone
[C] Beach face
[D] Wrack line

Correct Answer: A [Berm]


World Geography GK

World Geography Questions (MCQs) SET-1
World Geography Questions (MCQs) SET-2
World Geography Questions (MCQs) SET-3
World Geography Questions (MCQs) SET-4
World Geography Questions (MCQs) SET-5
World Geography Questions (MCQs) SET-6
World Geography Questions (MCQs) SET-7
World Geography Questions (MCQs) SET-8

We hope the given MCQ Questions for World Geography GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to World Geography GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.