World Geography Questions (MCQs) SET-2

Q1.Which among the following kinds of lenses are used to treat Astigmatism?

[A] Convex Lens
[B] Concave Lens
[C] Bifocal Lens
[D] Cylindrical

Correct Answer: D [Cylindrical]


Q2.Which is the most abundant metal in the Earth’s crust?


[A] Silicon
[B] Iron
[C] Aluminium
[D] Zinc

Correct Answer: C [Aluminium]


Q3.Which of the following island is an Antarctic ice rise, in a shape of dome?

[A] Borneo
[B] Berkner Island
[C] Vancouver Island
[D] Baffin Island

Correct Answer: B [Berkner Island ]


Q4.Which among the following is not a characteristic of shield volcano?

[A] Hottest Lava
[B] Highly Fluid
[C] Light colored lava
[D] Poor in silica

Correct Answer: C [Light colored lava]


Q5.What is a small valley between two ridge lines that is closed at one or both ends called?

[A] Col
[B] Arete
[C] Crevasse
[D] Cove

Correct Answer: D [Cove]


Q6.How many times Sun is heavier than Earth?

[A] 3,300 times
[B] 33,000 times
[C] 3,30,000 times
[D] 33,30,000 times

Correct Answer: C [3,30,000 times]


Q7.Southern Air command of India is located at

[A] Chennai
[B] Bangalore
[C] Hyderabad
[D] Thiruvanathapuram

Correct Answer: D [Thiruvanathapuram]


Q8.The Isthmus of Catalina Island is located in which country?

[A] United States
[B] Brazil
[C] South Africa
[D] Canada

Correct Answer: A [United States]


Q9.What is a large body of magmatic material that cools in the deeper depth in the form of a large dome called?

[A] Lapolith
[B] Phacolith
[C] Laccolith
[D] Batholith

Correct Answer: D [Batholith]


Q10.What is a geographic area containing several geologically related mountains called?

[A] Mountain range
[B] Mountain pass
[C] Mountain slope
[D] Peaks

Correct Answer: A [Mountain range]


Q11.“New Moore” island is located in?

[A] Arabian Sea
[B] Indian Ocean
[C] Bay of Bengal
[D] Pacific Ocean

Correct Answer: C [Bay of Bengal]


Q12.Which among the following soil horizons is called Humus?

[A] O Horizon
[B] A Horizon
[C] B Horizon
[D] None of the above

Correct Answer: A [O Horizon]


Q13.Auckland Isthmus is located in which country?

[A] Spain
[B] Scotland
[C] New Zealand
[D] Russia

Correct Answer: C [New Zealand]


Q14.Which among the following processes is called as the normal process of landscape evolution?

[A] Aeolian
[B] Fluvial
[C] Glacial
[D] Karst

Correct Answer: B [Fluvial]


Q15.What is a feature formed by two parallel ridges or spurs with low ground in between them called?

[A] Draw
[B] Col
[C] Cliff
[D] Doab

Correct Answer: A [Draw]


World Geography GK

World Geography Questions (MCQs) SET-1
World Geography Questions (MCQs) SET-2
World Geography Questions (MCQs) SET-3
World Geography Questions (MCQs) SET-4
World Geography Questions (MCQs) SET-5
World Geography Questions (MCQs) SET-6
World Geography Questions (MCQs) SET-7
World Geography Questions (MCQs) SET-8

We hope the given MCQ Questions for World Geography GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to World Geography GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.