World Geography Questions (MCQs) SET-3

Q1.Which among the following kinds of glass is used generally in making of the Bullet proof screens?

[A] Pyrex glass
[B] Jena glass
[C] Reinforced Glass
[D] Flint Glass

Correct Answer: C [Reinforced Glass]


Q2.At which among the following the “Quick Sand” will be found?

[A] Deltas
[B] Deserts
[C] riverbanks, near lakes, or in marshes
[D] Coastal Areas of Seas

Correct Answer: C [riverbanks, near lakes, or in marshes]


Q3.Which is the second largest canyon in the United States?

[A] Nine Mile Canyon
[B] Palo Duro Canyon
[C] Glenwood canyon
[D] Salt River Canyon

Correct Answer: B [Palo Duro Canyon]


Q4.Which among the following is considered as the desert counterpart of the Delta?

[A] Seifs
[B] Barkhans
[C] Loess
[D] Desert varnish

Correct Answer: C [Loess]


Q5.What is the underwater mountain system formed by plate tectonic spreading called?

[A] Mid oceanic ridge
[B] Oceanic Trench
[C] Continental slope
[D] Abyssal Plains

Correct Answer: A [Mid oceanic ridge]


Q6.Europa is the moon of which among the following planets?

[A] Saturn
[B] Jupiter
[C] Mars
[D] Uranus

Correct Answer: B [Jupiter]


Q7.In which of the following United nations body the members are elected for seats in UN regional groups?

[A] United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization
[B] United Nations Human Settlements Programme
[C] United Nations Human Rights Council
[D] United Nations Administrative Tribunal

Correct Answer: C [United Nations Human Rights Council]


Q8.Yellow River flows through which country?

[A] United States
[B] Russia
[C] China
[D] India

Correct Answer: C [China]


Q9.What is the featureless plain formed through erosional and depositional processes in a semi-arid area called?

[A] Inselberg
[B] Moraines
[C] Pediplain
[D] Delta

Correct Answer: C [Pediplain]


Q10.What among the following are associated with the formation of Mid Oceanic ridges?

[A] Plate Tectonics
[B] The Big Splat
[C] Gravitational force
[D] Convectional force

Correct Answer: A [Plate Tectonics]


Q11.Which among the following soil is rich in minerals?

[A] Alluvial soil
[B] Black soil
[C] Red soil
[D] Laterite soil

Correct Answer: A [Alluvial soil]


Q12.In which country Black Hill, Blue Hill & Green Hill Mountains are located?

[A] USA
[B] Canada
[C] France
[D] Italy

Correct Answer: A [USA]

Q13.Who among the following proposed that the universe is in the steady state?

[A] Laplace
[B] Immanuel Kant
[C] Edwin Hubble
[D] Fred Hoyle

Correct Answer: D [Fred Hoyle ]


Q14.Which among the following statements is/are correct about Lithalsa, Palsa and Pingo?

1.Lithalsa is a Palsa with peat cover.
2.Lithalsa exist in a smaller range than Palsa.
3.Both Lithalsa and Palsa are relatively smaller compared to Pingos.
Select the correct code from the options given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] 1,2 & 3
[D] Only 3

Correct Answer: B [Only 2 & 3]


Q15.Which among the following statements is correct about Malpais?

[A] It is a landform of ejecta from a volcanic vent piled up in a conical shape
[B] It is the molten lava contained in a volcanic crater
[C] It is a rough and barren landscape of relict and largely uneroded lava fields
[D] It is an area of land surrounded by one or more younger lava flows

Correct Answer: C [It is a rough and barren landscape of relict and largely uneroded lava fields]


World Geography GK

World Geography Questions (MCQs) SET-1
World Geography Questions (MCQs) SET-2
World Geography Questions (MCQs) SET-3
World Geography Questions (MCQs) SET-4
World Geography Questions (MCQs) SET-5
World Geography Questions (MCQs) SET-6
World Geography Questions (MCQs) SET-7
World Geography Questions (MCQs) SET-8

We hope the given MCQ Questions for World Geography GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to World Geography GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.