World Geography Questions (MCQs) SET-4

Q1.The Straits Times belongs to which of the following countries?

[A] Singapore
[B] China
[C] Malayisia
[D] India

Correct Answer: A [Singapore]


Q2.Which of the following country is known as Pearl of the Caribbean Sea?


[A] Cuba
[B] Anguilla
[C] Bahamas
[D] Jamaica

Correct Answer: A [Cuba]


Q3.Majority of the asteroids is found between the orbits of which of the following planets ?

[A] Earth and Mars
[B] Mercury and Venus
[C] Jupiter and Saturn
[D] Mars and Jupiter

Correct Answer: D [Mars and Jupiter ]


Q4.Which among the following are isolated hills with vertical sides and a flat top?

[A] Inselberg
[B] Arete
[C] Butte
[D] Bornhardt

Correct Answer: C [Butte]


Q5.Which among the following pairs of islands and the rivers is/are correctly matched?

1.Lulu Island – River Elbe
2.Csepel Island – River Danube
Select the correct code from the options given below:

[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 & 2

Correct Answer: B [Only 2]


Q6.What are weight gaining industries which are located at the point of consumption called?


[A] Raw material oriented industries
[B] Service industries
[C] Capital intensive industries
[D] Market oriented industries

Correct Answer: D [Market oriented industries ]


Q7.In which of the following United nations body the members are elected for seats in UN regional groups?

[A] United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization
[B] United Nations Human Settlements Programme
[C] United Nations Human Rights Council
[D] United Nations Administrative Tribunal

Correct Answer: C [United Nations Human Rights Council]


Q8.Yellow River flows through which country?

[A] United States
[B] Russia
[C] China
[D] India

Correct Answer: C [China]


Q9.What is the featureless plain formed through erosional and depositional processes in a semi-arid area called?

[A] Inselberg
[B] Moraines
[C] Pediplain
[D] Delta

Correct Answer:[A: Inselberg]


Q10.Which of the following island is an Antarctic ice rise, in a shape of dome?

[A] Borneo
[B] Berkner Island
[C] Vancouver Island
[D] Baffin Island

Correct Answer: B [Berkner Island ]


Q11.Which among the following is not a characteristic of shield volcano?

[A] Hottest Lava
[B] Highly Fluid
[C] Light colored lava
[D] Poor in silica

Correct Answer: C [Light colored lava]


Q12.Who among the following proposed Laws of planetary motion?

[A] Newton
[B] Kepler
[C] Ptolemy
[D] Copernicus

Correct Answer: B [Kepler]


Q13.Which Era continues even today?

[A] Cenozoic
[B] Mesozoic
[C] Paleozoic
[D] Neoproterozoic

Correct Answer: A [Cenozoic]Q1.What kind of a landform is Sand boil]


Q14.What are small holes or caves on the surface of a rock formed by weathering?

[A] Bornhardt
[B] Tafoni
[C] Nubbin
[D] Inselberg

Correct Answer: B [Tafoni]


Q15.Which is the tallest active volcano in Europe?

[A] Mount Pinatubo
[B] Krakatoa
[C] Mount Vesuvius
[D] Mount Etna

Correct Answer: D [Mount Etna]


World Geography GK

World Geography Questions (MCQs) SET-1
World Geography Questions (MCQs) SET-2
World Geography Questions (MCQs) SET-3
World Geography Questions (MCQs) SET-4
World Geography Questions (MCQs) SET-5
World Geography Questions (MCQs) SET-6
World Geography Questions (MCQs) SET-7
World Geography Questions (MCQs) SET-8

We hope the given MCQ Questions for World Geography GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to World Geography GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.