World Geography Questions (MCQs) SET-5

Q1.What kind of a landform is Sand boil?

[A] Fluvial Landform
[B] Tectonic landform
[C] Glacial Landform
[D] Karst Landform

Correct Answer: B [Tectonic landform ]


Q2.What are small holes or caves on the surface of a rock formed by weathering?

[A] Bornhardt
[B] Tafoni
[C] Nubbin
[D] Inselberg

Correct Answer: B [Tafoni]


Q3.Which is the tallest active volcano in Europe?

[A] Mount Pinatubo
[B] Krakatoa
[C] Mount Vesuvius
[D] Mount Etna

Correct Answer: D [Mount Etna]


Q4.What is the annual number of deaths of children less than 1 year-old per 1,000 live births?

[A] Crude Death Rate
[B] Infant Mortality Rate
[C] Life Expectancy
[D] Gross Reproduction Rate

Correct Answer: B [Infant Mortality Rate]


Q5.In which among the following areas does most of the ranching activity take place?

[A] Dry Regions
[B] Humid Regions
[C] Polar regions
[D] Wetter Regions

Correct Answer: A [Dry Regions]


Q6.Which among the following statements is correct about Fault scarp?

[A] It is a depressed block of planetary crust bordered by parallel faults
[B] It is a raised fault block bounded by normal faults
[C] It is linear lowland created by a tectonic rift or fault
[D] It is an offset on the ground surface where one side of a fault has moved vertically with respect to the other

Correct Answer: D [It is an offset on the ground surface where one side of a fault has moved vertically with respect to the other]


Q7.In which among the following countries does the Mekong Delta lie?

[A] Myanmar
[B] Indonesia
[C] Vietnam
[D] Malaysia

Correct Answer: C [Vietnam]


Q8.What is the zone separating troposphere from the stratosphere is known as?

[A] Stratopause
[B] Mesopause
[C] Tropopause
[D] Thermopause

Correct Answer: C [Tropopause]


Q9.What are the major factors that influence the distribution of population?

1.Rotation of the Earth
2.Availability of mineral resources
3.Soils
4.Industrialization
5.Social & Cultural factors
Select the correct code from the options given below:

[A] Only 1, 2 & 4
[B] Only 2, 3, 4 & 5
[C] Only 1, 4 & 5
[D] 1, 2, 3, 4 & 5

Correct Answer: B [Only 2, 3, 4 & 5]


Q10.What are the tropical grasslands of Venezuela called?

[A] Pampas
[B] Velds
[C] Savannah
[D] Llanos

Correct Answer: D [Llanos ]


Q11.Which among the following statements is/are correct about Geysers?

It is a hot spring characterized by intermittent discharge of water ejected turbulently
They are generally aligned along faults
Select the correct code from the options given below:

[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 & 2

Correct Answer: C [Both 1 & 2]


Q12.Which among the following lakes is not a part of the Great Lakes of North America?

[A] Lake Huron
[B] Lake Victoria
[C] Lake Michigan
[D] Lake Ontario

Correct Answer: B [Lake Victoria]


Q13.The Ionosphere is part of which among the following layers of the earth’s atmosphere?

[A] Troposphere
[B] Stratosphere
[C] Mesosphere
[D] Thermosphere

Correct Answer: D [Thermosphere]


Q14.What are migrants who move into a new place are known as?

1.Immigrants.
2.Emigrants.
Select the correct code from the options given below:

[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 & 2

Correct Answer: A [Only 1]


Q15.Which among the following disease in parts of Africa has hindered development of commercial grazing?

[A] Ebola
[B] Foot and Mouth
[C] Canine Distemper Virus
[D] Sleeping sickness

Correct Answer: D [Sleeping sickness]


World Geography GK

World Geography Questions (MCQs) SET-1
World Geography Questions (MCQs) SET-2
World Geography Questions (MCQs) SET-3
World Geography Questions (MCQs) SET-4
World Geography Questions (MCQs) SET-5
World Geography Questions (MCQs) SET-6
World Geography Questions (MCQs) SET-7
World Geography Questions (MCQs) SET-8

We hope the given MCQ Questions for World Geography GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to World Geography GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.