World Geography Questions (MCQs) SET-6

Q1.What is a molten rock expelled by a volcano during an eruption called?

[A] Dike
[B] Lava
[C] Magma
[D] Maar

Correct Answer: B [Lava ]


Q2.Which among the following statements is/are correct about lake Tanganyika?

1.It is the largest freshwater lake by volume.
2.It is the longest freshwater lake in the world.
Select the correct code from the options given below:

[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 & 2

Correct Answer: B [Only 2]


Q3.Which is the largest hot desert in the world?

[A] Gobi
[B] Sahara
[C] Atacama
[D] Thar

Correct Answer: B [Only 2]


Q4.Which among the following is/are positive consequences of migration?

Unemployment is reduced and people get better job opportunities.
The population density is reduced and the birth rate decreases.
Pressure on natural resources, amenities and services.
Select the correct code from the options given below:

[A] Only 1
[B] Only 1 & 2
[C] Only 2 & 3
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: B [Only 1 & 2]


Q5.What is the time period for which a perishable commodity remains good for use called?

[A] Elasticity of the commodity
[B] Shelf life
[C] Truck life
[D] Rotting life

Correct Answer: B [Shelf life]


Q6.Which among the following statements is correct about Panhole?

[A] It is a shallow depression or basin eroded into flat or gently sloping cohesive rock.
[B] It is a rock-wall with a smooth transition into a concavity at the foot zone
[C] It is a large dome-shaped, steep-sided, bald rock
[D] It is a small and gentle hill consisting of a bedrock core dotted with rounded residual blocks.

Correct Answer: A [It is a shallow depression or basin eroded into flat or gently sloping cohesive rock.]


Q7.The Causeway Coastal Route is located in which among the following countries?

[A] Sweden
[B] Ireland
[C] United States
[D] France

Correct Answer: B [Ireland]


Q8.The Patagonian Desert covers which among the following countries?

1.Argentina
2.Peru
3.Chile
Select the correct code from the options given below:

[A] Only 1
[B] Only 1 & 2
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: C [Only 1 & 3]


Q9.Which among the following is/are the social consequences of migration?

1.Destination region get benefited by cheap labor supply
2.New Ideas, New technologies, family values, women’s status, all are get diffused through migration.
3.Migration leads to intermixing of ethnicity, race, caste, religion, culture, language, etc
4.Migration may create intolerance & growth of anti-social activities.
Select the correct code from the options given below:

[A] Only 1 & 3
[B] Only 1, 2 & 3
[C] Only 2, 3 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: C [Only 2, 3 & 4]


Q10.In which among the following countries is/are largest importers of wool?

1.Australia
2.New Zealand
3.Japan
4.Italy
Select the correct code from the options given below:

[A] Only 1 & 3
[B] Only 3 & 4
[C] Only 1, 2 & 3
[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: B [Only 3 & 4]


Q11.Which among the following pairs of Deltas and their location is/are correctly matched?

1.Irrawaddy Delta – Indonesia
2.Fly Delta – Russia
Select the correct code from the options given below:

[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 & 2

Correct Answer: D [Neither 1 & 2]


Q12.Which among the following pairs of mountain ranges and their peaks is/are correctly matched?

1.Caucasus Mountain – Mt. Elbrus
2.Ural Mountains – Mt. Trich Mir
3.Hindukush Mountains – Mt. Narodnaya
Select the correct code from the options given below:

[A] Only 1
[B] Only 1 & 2
[C] Only 2 & 3
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: A [Only 1]


Q13.What is the position of the Earth when it is at the greatest distance from the sun called?

[A] Aphelion
[B] Perihelion
[C] Apogee
[D] Perigee

Correct Answer: A [Aphelion]


Q14.What kind of settlement is, in which the central part of the settlement is unoccupied by the residents?

[A] Rectangular
[B] Triangular
[C] L Shaped
[D] Hollow

Correct Answer: D [Hollow]


Q15.Where do the dairy cows Guernsey and Jersey originate from?

[A] Switzerland
[B] Germany
[C] Channel Islands
[D] Scotland

Correct Answer: C [Channel Islands]


World Geography GK

World Geography Questions (MCQs) SET-1
World Geography Questions (MCQs) SET-2
World Geography Questions (MCQs) SET-3
World Geography Questions (MCQs) SET-4
World Geography Questions (MCQs) SET-5
World Geography Questions (MCQs) SET-6
World Geography Questions (MCQs) SET-7
World Geography Questions (MCQs) SET-8

We hope the given MCQ Questions for World Geography GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to World Geography GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.