World Geography Questions (MCQs) SET-7

Q1.Which among the following countries border the lake Victoria?

1.Uganda
2.Democratic Republic of Congo
3.Kenya
4.Tanzania
Select the correct code from the options given below:

[A] Only 1, 3 & 4
[B] Only 2 & 3
[C] Only 3 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: A [Only 1, 3 & 4]


Q2.Which among the following plateaus is also known as the ‘Huangtu Plateau’?

[A] Loess plateau
[B] Pothohar plateau
[C] Bavarian Plateau
[D] Ahaggar Plateau

Correct Answer: A [Loess plateau ]


Q3.Which among the following clouds are capable of forming halos?

[A] Cumulus
[B] Cirrostratus
[C] Altocumulus
[D] Nimbostratus

Correct Answer: B [Cirrostratus]


Q4.Which among the following is/are criteria for classifying an area as urban?

1.population density
2.minimum population threshold
3.proportion employed in non-agricultural sectors
4.presence of education or health services
Select the correct code from the options given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] 1, 2 & 3
[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]


Q5.Which among the following statements is/are correct about dairy farming in Denmark?

1.Among the European countries, Denmark is the most outstanding country in dairy farming.
2.Danish dairy farms are typically large and about a quarter of them occupy an area of more than fifty acres.
Select the correct code from the options given below:

[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 & 2

Correct Answer: A [Only 1]


Q6.Which among the following statements is/are correct about Lake Turcana?

1.It is the largest permanent desert lake
2.It is bordered by Rwanda and Ethiopia
3.It is the world’s largest alkaline lake
Select the correct code from the options given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] 1, 2 & 3
[D] Only 1 & 3

Correct Answer: D [Only 1 & 3]


Q7.The Nathu La Pass is located in which among the following states?

[A] Sikkim
[B] Himachal Pradesh
[C] Uttarakhand
[D] Arunachal Pradesh

Correct Answer: A [Sikkim]


Q8.Which among the following clouds are also called as middle clouds forming at a height of 2000 – 6000 metres?

[A] Cirrus clouds
[B] Stratus clouds
[C] Storm clouds
[D] Alto clouds

Correct Answer: D [Alto clouds]


Q9.Which among the following areas is/are occupied by Migratory Herders?

1.Dry steppe region of Russia
2.Tropical grasslands south of Sahara
3.Semi-deserts of South-western and Central Asia
Select the correct code from the options given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]


Q10.Which among the following countries is the largest producer of cotton?

[A] India
[B] US
[C] China
[D] Russia

Correct Answer: C [China]


Q11.Which coastal city is known as the Magic City?

[A] Miami
[B] Venice
[C] New Orleans
[D] Perth

Correct Answer: A [Miami]


Q12.Which coastal city is known as the Magic City?

[A] Miami
[B] Venice
[C] New Orleans
[D] Perth

Correct Answer: A [Miami]


Q13.Which is the correct sequence of the layers of the earth’s atmosphere from the innermost to the outermost?

[A] Troposphere – Stratosphere – Thermosphere – Mesosphere – Exosphere
[B] Troposphere – Thermosphere – Stratosphere – Mesosphere – Exosphere
[C] Stratosphere – Troposphere – Thermosphere – Mesosphere – Exosphere
[D] Troposphere – Stratosphere – Mesosphere – Thermosphere – Exosphere

Correct Answer: D [Troposphere – Stratosphere – Mesosphere – Thermosphere – Exosphere]


Q14.Which among the following pairs of cyclone and its associated name is not correctly matched?

[A] Western Australia – Willy-willies
[B] Atlantic – Tornadoes
[C] South China Sea – Typhoons
[D] Indian Ocean – Tropical Cyclone

Correct Answer: B [Atlantic – Tornadoes]


Q15.Which among the following is/are the environmental benefits of Aquaculture?

1.Creates a Barrier Against Pollution With Mollusc and Seaweed
2.Low Environmental Impact
3.Increases Fishing Pressure on Wild Stock
Select the correct code from the options given below:

[A] Only 2
[B] Only 1 & 2
[C] Only 2 & 3
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: B [Only 1 & 2]


World Geography GK

World Geography Questions (MCQs) SET-1
World Geography Questions (MCQs) SET-2
World Geography Questions (MCQs) SET-3
World Geography Questions (MCQs) SET-4
World Geography Questions (MCQs) SET-5
World Geography Questions (MCQs) SET-6
World Geography Questions (MCQs) SET-7
World Geography Questions (MCQs) SET-8

We hope the given MCQ Questions for World Geography GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to World Geography GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.